Sant Adrià respon a la pressió de la PAH amb un compromís contra la pobresa energètica
La PAH del Besòs ha reunit prop d'un centenar de persones aquest dimarts des de les 10 del matí davant l'ajuntament de Sant Adrià amb l'objectiu d'acampar-hi fins a aconseguir un compromís ferm del consistori per impedir els talls de subministrament a les famílies que no poden pagar les factures d'aigua, llum i gas. No ha calgut passar-hi la nit. Després de cinc hores de concentració, l'alcalde Joan Callau (PSC) ha signat un document en el que es compromet a negociar i exigir a les companyies de llum i gas sol·lucions perquè les famílies en risc d'exclusió no es quedin sense subministraments bàsics.
Aquesta acció s'emmarca en la campanya de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, en la que participa la PAH però també altres entitats socials com les associacions de veïns o de consumidors, els Iaioflautes o coordinadores d'aturats i pensionistes. Exigeixen mesures per garantir “que totes les famílies que no puguin fer front als rebuts elèctrics tinguin accés a un mínim del servei per poder viure amb dignitat”.
A Sant Adrià, els primers en plantar la tenda de campanya davant l'ajuntament aquest dimarts han estat la Maria i el Fran. Ell, després de ser operat de la columna i les caderes, rep una pensió d'incapacitat de 427 euros, que és l'únic ingrés regular de la família, amb tres fills, ja que ella, professora d'estètica, es troba a l'atur.
“L'ajuntament ens diu que no ens pot ajudar més. Nosaltres al novembre vam venir a dir que ja no podíem seguir pagant, al febrer ens van donar 150 euros per pagar el transport públic perquè els nens poguessin anar al cole i ara em donen 450 euros per pagar el menjador dels nens mentre faig un curs del servei d'ocupació, però això no dóna per pagar les factures”, explicava la Maria abans de reunir-se amb l'alcalde.
Deutes acumulats
La família no ha pogut pagar les factures en el que va d'any. Només les factures de gas acumulades sumen 300 euros. Amb el suport de l'Assemblea d'Aturats van aconseguir evitar el tall de subministrament després de demostrar la seva situació de vulnerabilitat. “La companyia ens ha ofert refinançar el deute i pagar-lo en terminis, però és que arribarà la següent factura i tampoc la podrem pagar”, insisteix la Maria. Perquè, a més, no poden pagar cap dels subministraments. A finals de maig els hi han posat data per al tall d'electricitat.
“No pot ser que una família es quedi sense aquests serveis que són bàsics i menys que a sobre es quedin amb el deute”, assegura Berta Martínez, de la PAH Besòs. “Demanem a l'ajuntament que ho solucioni, que ho faci com vulgui, però això no pot ser, perquè són els nostres drets”, afegeix.
L'alcalde ha signat el compromís de “negociar i exigir a les companyies de subministraments bàsics una solució per tal que les famílies en risc d'exclusió social no es quedi sense aquests serveis i buscar solucions pel deute de les famílies”. En el mateix text afegeix que el consistori ja està sol·licitant des de la setmana passada reunir-se amb els responsables de les companyies del gas i l'electricitat. El seguiment d'aquest acord el faran en una mesa de treball integrada per l'Ajuntament, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, i la PAH de Sant Adrià.
Des de la PAH, Martínez assegura que Sant Adrià “és de les zones que pitjor està en l'àrea de Barcelona”. “Aquella familia d'allà ja no té ni per menjar”, assenyala en un moment de la concentració. Una altra activista de la PAH apareix durant el matí i explica que li han embargat dotze euros del compte per no haver pagat les factures. Tot i l'alegria de la protesta, Martínez remarca que la situació és dramàtica: “Ahir a l'assemblea de la PAH Besòs va venir un home que ja està al carrer i tampoc tenia per menjar, però tot això són drets que tenim”, reclama.