Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

'Santuaris de l'antifranquisme' arriba a TV3 aquest dimarts a les 21:57

elDiario.es Catalunya

El programa 'Sense Ficció' de TV3 emet aquest dimarts a les 21:45 el documental Santuaris de l'antifranquisme, un treball de la Fundació Periodisme Plural que recull el testimoni de monges i sacerdots que van participar en la lluita per recuperar les llibertats i els drets arrabassats per la dictadura de Franco. Una part oblidada de la nostra història que surt a la llum per relatar com els religiosos van obrir les portes de les seves parròquies, convents i monestirs per donar refugi a persones perseguides per la policia del règim franquista. El documental està dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Miguel Mellado.

Les monges i els sacerdots van deixar de reunir-se clandestinament a partits i sindicats prohibits, així com a artistes i intel·lectuals censurats per defensar la cultura catalana. També hi va haver sacerdots que van sortir al carrer desafiant la dictadura, com la famosa manifestació de capellans de 1966 de la qual el documental mostra fotografies i documents inèdits.

Algunes monges i capellans es van organitzar políticament, la majoria al voltant del PSUC, el partit dels comunistes catalans. Un d'ells va ser l'exalcalde de Santa Coloma, el capellà Lluís Hernández, que va ser entrevistat per aquest documental just abans de morir.

Els religiosos van aprofitar els privilegis que va atorgar el franquisme a l'Església catòlica, en contrast amb l'absència de drets i llibertats civils, per posar-los al servei de tots aquells que se la jugaven per la llibertat i la democràcia. 'Santuaris de l'antifranquisme' posa cara i explica la història d'aquestes monges i capellans i què els va portar a actuar contra el franquisme ia favor dels drets nacionals de Catalunya. Eren els religiosos que van creure en una nova teologia que va inspirar el Concili Vaticà II i que van pagar un preu molt alt per dur-la a la pràctica.

Etiquetas
stats