Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El sobiranisme clama contra la sentència del 9-N: “És indigna i antidemocràtica”

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià

Arturo Puente

La sentència del 9-N, que aquest dilluns ha condemnat a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, ha trobat al davant a totes les forces sobiranistes, tot i que en diferents graus. La primera a reaccionar ha estat ERC, que per boca del seu portaveu, Sergi Sabrià, ha qualificat la decisió del TSJC de “indigna i antidemocràtica”.

“L'Estat utilitza els jutjats per intentar aturar un procés polític”, ha considerat Sabrià, “però per molt que inhabilitin polítics i utilitzin les clavegueres policials, arribarem fins al final i posarem les urnes”. El dirigent independentista ha remarcat la disposició del govern que comparteixen amb el PDECat de complir amb la promesa de celebrar un referèndum abans de la tardor vinent.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha expressat des del seu compte de Twitter, remarcant la coincidència entre la sentència del 9-N amb l'anunci de la presidenta escocesa de celebrar un nou referèndum d'independència. “El meu timeline ho fa coincidir i la comparació és encara més punyent. Quin error! Quina diferència entre les democràcies consolidades i saludables”, ha assegurat el president.

En sentit absolutament contrari s'han manifestat tant el principal partit de l'oposició, Ciutadans, com el PP català. Carlos Carrizosa, portaveu dels taronges, ha mostrat tot el seu respecte a la sentència perquè “a Espanya no es jutja a ningú per les seves idees, que són totes legítimes, sinó per saltar-se les lleis”. Per a Ciutadans, la sentència demostra que el 9-N va ser il·legal, com il·legal seria un nou referèndum. “Ara ja no hi ha dubtes”, ha indicat. “El 9-N va ser il·legal, per tant no caiguem en l'error de fer un nou 9-N”.

En el bloc dels sobiranistes, ICV també s'ha mostrat en contra de la sentència, encara que en to més matisat. Per el seu coordinador, David Cid, l'expresident Mas “ha de deixar la política per la corrupció, no per el 9-N”. Els ecosocialistes han volgut remarcar el seu rebuig absolut de la judicialització de la política, però han assegurat que això no ha de servir per “donar cobertura als casos de corrupció”.

Contra l'anomenada “judicialització de la política” han sortit també els socialistes del PSC. Malgrat això, el secretari d'Organització, Salvador Illa, ha subratllat el fet que la sentència imposi la pena més baixa possible per al delicte de desobediència i absolgui als encausats pel delicte de prevaricació. Pel PSC la sentència indica que és hora que tots dos governs, espanyol i català, modifiquin el seu rumb de confrontació per entrar en un pacte, que per als socialistes hauria de donar lloc a una reforma federal de la Constitució que busqués un encaix de Catalunya a Espanya.

Xavier García Albiol ha estat el polític que amb més contundència ha aplaudit la condemna dels tres encausats. El líder del PP ha considerat que la sentència és un clar “exemple de separació de poders”, ja que “a Catalunya i a Espanya qui actua en contra de la legalitat té una resposta judicial”. Albiol s'ha felicitat dient que “la democràcia sempre posa a cadascú al seu lloc” i ha assegurat que la condemna no només és un cop dur contra Mas, Ortega i Rigau, sinó “un exemple per als que ara segueixen en el mateix camí”.

Etiquetas
stats