Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas acudeix a la cita amb Rajoy mentre Convergència trontolla per l'escàndol de Pujol

Mariano Rajoy i Artur Mas durant la seva última trobada a la Moncloa

Arturo Puente

Barcelona —

Des que el desembre passat Mas va anunciar un acord entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre els termes de la consulta, s'han succeït set mesos de desacords, declaracions creuades i crides inútils al diàleg entre el president de la Generalitat i el del Govern d'Espanya. Finalment aquest dimecres ambdós mandataris mantindran una reunió a la Moncloa per abordar el procés sobiranista, enmig d'una forta tempesta política a Catalunya per la confessió de l'expresident Pujol, que va cometre frau fiscal en mantenir ocult un compte milionari durant 34 anys.

El moment de la reunió no podria ser més nefast per a Mas. No només per l'escàndol del diner negre de Jordi Pujol, que ha fet tremolar els fonaments de CDC fins al punt que el nou coordinador general de la formació, Josep Rull, ha anunciat el seu desig de refundar Convergència. CiU està a més molt debilitada tant per l'àmbit electoral com pels escàndols de corrupció, i la capacitat de Mas és qüestionada a mesura que s'acosta la data de la consulta. En aquest escenari, el president afronta la reunió amb poc a guanyar, mentre que Rajoy l'encara sense res a perdre.

Per a la Generalitat, l'entrevista entre presidents significa l'enèsim intent d'entesa amb l'Estat, una cita que esperen que apuntali la imatge que CiU ha intentat traslladar a Catalunya, de que el Govern espanyol és intransigent i immobilista amb la qüestió catalana mentre que el Mas intenta negociar. No obstant això, el cert és que Artur Mas va a la Moncloa amb les mans lligades i sense capacitat real de negociar el punt en què tots dos executius xoquen des de fa mesos: la celebració d'una consulta sobre la independència.

El president està condicionat per la majoria parlamentària a Catalunya, per a la qual la consulta és una condició irrenunciable. Cada vegada que Mas ha vacil·lat i ha amenaçat amb canviar la consulta per eleccions en clau plebiscitària, cosa que ha passat en diverses ocasions, els grups amb els que va subscriure el pacte per al 9-N li han recordat que l'acord és per a una consulta i per a res més.

Un nou finançament, insuficient

Sobre les propostes que portarà a Madrid, Mas en va deixar anar algunes durant la sessió de control de la setmana passada. A més de que l'executiu permeti la consulta, Mas demanarà que Rajoy respecti les decisions del Parlament, concreti un nou model de finançament autonòmic i que compleixi les lleis d'Estabilitat Pressupostària i Dependència. El del finançament és un dels compromisos que Mas intentarà arrencar de Rajoy. Si bé aquest punt no satisfarà els seus socis d'ERC, als quals necessita per governar, una ostensible millora del finançament sí que pot ser un argument que esgrimir davant les bases de CiU per justificar que la consulta programada per al 9-N no se celebri.

Mentre que Mas es juga molt en la trobada, per a Rajoy la cita no suposa un gran repte. L'Executiu es manté ferm en que la consulta és il·legal i que no pot produir-se, una posició que dilluns va consensuar en la primera reunió de Pedro Sánchez com a líder del PSOE. La impossibilitat constitucional de la consulta és l'argument que Rajoy ha esgrimit sempre i que és compartida amb el PSOE, encara que els socialistes són partidaris d'una reforma de la Llei Fonamental. El Govern del PP, en canvi, rebuig a la sortida de Sánchez la possibilitat de reformar la Constitució adduint que “no es donen les condicions polítiques necessàries”.

En el que sí pot avançar Rajoy és en la millora del finançament. Després de la publicació de les balances fiscals diverses comunitats autònomes han criticat el sistema actual. La revisió del model de finançament és un tema pendent per a l'Executiu espanyol, que sempre l'ha condicionat a un acord multilateral entre les CCAA i l'Estat. Obrir un procés de negociació sobre el nou model dilataria els temps i posaria Mas en la tessitura d'entrar a la recta final cap a la consulta alhora que negocia els diners que rep Catalunya de l'Estat, el que faria pivotar el debat al voltant de el finançament i no sobre la sobirania.

Etiquetas
stats