El jutge Vidal veu autoritari ser suspès per proposar una constitució
El jutge Santiago Vidal ha considerat avui que la suspensió que plana sobre ell per haver redactat una proposta de constitució catalana seria “una reacció visceral i autoritària de l'Estat i del poder judicial” que lamenta molt, si bé ha deixat clar que no es penedeix de res.
Vidal, que aquest migdia ha presentat públicament un text de 97 articles que ell i un equip de 18 juristes han estat redactant en els últims mesos, ha reiterat que aquesta iniciativa l'ha dut a terme sempre des de l'àmbit particular i que mai ha interferit en el seu treball com a magistrat de l'Audiència de Barcelona.
En una conferència de premsa a l'Ateneu Barcelonès abans de dur a terme l'acte públic, Vidal ha dit ser conscient que ell i els altres redactors del text constitucional no tenen representativitat i legitimitat, ja que no ocupen cap càrrec elegit pels ciutadans, pel que únicament es tracta d'una iniciativa sorgida des de l'àmbit de la societat civil catalana.
Després de comentar breument alguns articles del text que ha elaborat, el jutge s'ha referit al procediment obert contra ell pel Consell General del Poder Judicial.
Segons Vidal, “la filtració” que ahir es va produir a un diari de la petició de la fiscalia que sigui suspès de la carrera judicial temporalment o definitivament, “va ser absolutament intencionada” i va tenir “l'únic propòsit de tapar aquest acte públic obert i plural ”.
“No m'esperava que des de l'Estat es prenguessin amb tanta visceralitat que un grup de jutges i de professors d'universitat féssim tres coses molt senzilles com són pensar, debatre i escriure”, ha lamentat.
L'acte de presentació s'ha iniciat amb normalitat, amb la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès a vessar i amb un centenar de persones que han quedat fora del recinte per falta d'espai.
El projecte de constitució catalana presentat per Vidal està inspirat en constitucions de països nòrdics com Noruega, Dinamarca i Islàndia, tot i que també de Suïssa, i en el sistema polític alemany, amb una presidència de la república escollida democràticament al marge de les eleccions al Parlament.
Santiago Vidal i el seu equip proposen que no hi hagi exèrcit, que les legislatures durin cinc anys i que els diputats i altres càrrecs electes només puguin ser elegits per a un màxim de dos mandats.
També introdueixen un mecanisme de control democràtic consistent en què els diputats siguin elegits amb llistes obertes, i que, si incompleixen els seus programes electorals, puguin ser revocats.
Els juristes que han elaborat aquest text, que no està tancat i que està obert a esmenes i suggeriments dels ciutadans a través d'una pàgina web, opten per una estricta separació de poders “perquè no passi com a l'estat espanyol, on els tres poders estan en les mateixes mans i partits ”, segons Vidal.
Proposen que hi hagi una sola llengua oficial, la catalana, però amb una clàusula especial de reconeixement i respecte de la llengua espanyola que també tindrà caràcter de “cooficial”.
Al costat d'aquesta proposta constitucional, a l'Ateneu Barcelonès han estat presentats dos projectes constitucionals, un elaborat pel professor de ciència política Oriol Vidal-Aparicio, i un altre per Sebastià Sardiner, advocat i membre de la sectorial judicial de l'Assemblea Nacional Catalana ( ANC).
La proposta presentada pel jutge pot consultar en una pàgina web en la qual també els ciutadans catalans poden fer esmenes.