Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament de Barcelona portarà als tribunals l'anuŀlació del seu concurs energètic

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia

Arturo Puente

L'administració Colau portarà als tribunals ordinaris el pols que manté amb les elèctriques des del febrer passat. Segons ha anunciat el regidor Eloi Badia, encarregat de la cartera d'Energia, l'Ajuntament recorrerà per la via contenciosa administrativa la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que aquest dijous va donar la raó a Endesa i va anul·lar el plec de condicions del concurs per a la provisió energètica de la casa municipal.

“No descansarem fins a establir mesures efectives contra la pobresa energètica i no renunciarem a vincular la lluita contra la pobresa energètica amb els contractes energètics de l'Ajuntament”, ha explicat Badia. El regidor ha anunciat a més que, per no quedar-se sense subministraments, l'Ajuntament establirà ara un contracte pont, amb un nou plec. “Convidarem les empreses que es van presentar a l'anterior licitació, però s'hi podrà presentar tothom”, ha explicat.

Segons ha indicat Badia, aquest cop el plec de condicions s'elaborarà en col·laboració amb la Generalitat, que sempre s'ha mostrat d'acord amb la línia de treball del consistori. Les noves condicions, ha explicat, aniran en el mateix sentit que l'anterior respecte a la pobresa energètica amb el redactat que va usar l'Associació Catalana de Municipis, que està consolidat. “Aquesta política ha vingut per quedar-se”, ha assegurat el regidor, després d'assegurar que estaven en contacte no només amb la Generalitat sinó amb municipis com Sabadell, Badalona o Castelldefels i amb entitats del tercer sector.

La guerra entre les elèctriques i Colau ve de lluny, però va arribar al seu punt àlgid el febrer passat, quan l'ajuntament va publicar les condicions del contracte. En elles, una de les clàusules imposava a l'empresa que guanyés el concurs l'obligació de signar un conveni de corresponsabilitat amb la pobresa energètica, pel qual l'elèctrica es faria càrrec de la meitat de les factures impagades a Barcelona per famílies vulnerables.

Considerant injusta aquesta clàusula, Gas Natural i Endesa no es van presentar al concurs, i el van recórrer davant el tribunal administratiu competent. Finalment, aquest dijous el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va donar la raó a Endesa i va anul·lar el contracte. En la seva resolució el tribunal adduïa que l'obligació de signar aquests convenis no estaven vinculats amb l'objecte del contracte, que és la provisió elèctrica a l'administració municipal, la qual cosa és contrari a la llei espanyola de contractació i a la directiva europea en la matèria.

Després de la decisió del Tribunal, l'oposició a l'Ajuntament ha estat molt dura amb la gestió de Colau del contracte energètic. “Una vegada més, el govern anuncia una cosa que no és capaç de complir”, ha ressaltat el regidor d'ERC, Jordi Corones. Per Ciutadans, promoure iniciatives com la clàusula a les elèctriques genera “frustració” i ha demanat al govern que abandoni “el constant anunci de mesures buides i sense fonament legal de cara a la galeria”.

Etiquetas
stats