Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Ombres sobre la mort de Mor, el senegalès que va perdre la vida durant una batuda dels mossos

Els Mossos carreguen durant una protesta per la mort d'un senegalès a Salou

Arturo Puente

Els seus companys expliquen que es deia Mor, que tenia 50 anys i que portava a Espanya prop de 15. Era un venedor ambulant d'origen senegalès, una de les nacionalitats amb més implantació a Salou. Segons apunten, tenia permís de residència. A la concentració en protesta per la seva mort que ha tingut lloc de forma espontània i ha acabat en disturbis el matí del dimarts, alguns dels manifestants portaven la seva foto. La majoria culpa a la policia. El relat sobre la mort de Mor, qui s'ha precipitat des del balcó de casa després que els Mossos entressin a registrar-la, continua tenint més ombres que punts clars.

Tot va començar al voltant de les 6 del matí, quan diversos agents dels Mossos d'Esquadra van irrompre al pis on residia el senegalès de 50 anys, al tercer pis del número 3 de la plaça Sant Jordi, a Salou. Es tractava d'una operació policial per delictes contra la propietat industrial, que s'efectuava alhora en tres habitatges de la localitat tarragonina. L'Àrea d'Investigació Criminal de Tarragona tenia una ordre judicial per entrar als domicilis, on esperaven requisar material falsificat.

A partir d'aquí, l'única versió amb la qual seguir el fil de què ha passat és la policial. Segons ha assegurat en compareixença davant els mitjans l'intendent dels Mossos d'Esquadra, Xavier Gámez, els agents han entrat en un dels habitatges al crit de “policia”, quan el mort ha intentat fugir pel balcó, ha sobrepassat la barana, ha intentat agafar-se a un tendal i s'ha precipitat al buit. Gámez ha sostingut que “no té constància” que l'home i els agents haguessin intercanviat paraules, molt menys que haguessin tingut contacte físic.

Els serveis sanitaris han actuat minuts després alertats pels Mossos, enviant una ambulància que només ha pogut certificar la mort de l'home. Els Mossos han arrestat en total 12 persones durant l'operatiu, encara que no han informat de quants d'ells a l'apartament. Malgrat el requeriment de Catalunya Plural, la policia autonòmica no aclareix si els agents estaven gravant el dispositiu policial al pis, ni si les gravacions formen part del protocol habitual dels Mossos. En qualsevol cas, és una pràctica freqüent d'aquest cos que difonguin imatges de les entrades en domicilis.

Pressió policial contra els manters

Els senegalesos formen una gran comunitat a Salou, que segons xifres oficials aconsegueix prop dels 1.200 membres. Mawa Ndieyd, pertanyent a l'Associació de Senegalesos a Catalunya, explica la informació que alguns dels seus compatriotes li han facilitat sobre el cas. Segons li indiquen, al domicili del mort vivien almenys 5 persones, cap amb relació familiar amb Mor. Sospiten que, en el moment de l'entrada dels Mossos, ell podria trobar-se resant, per l'hora que era, per estar despert i per tractar-se de la zona de la balconada.

La policia ha assegurat que el mort era una de les persones que els agents anaven a detenir, però no han explicat la raó. “No tinc constància de si es dedicava a alguna cosa més que a la venda ambulant”, explica Mawa Ndieyd, “però sí que puc dir que aquest tipus de venedors no solen fabricar coses a casa seva. El màxim que solen arribar és a comprar productes en els xinesos als quals cusen etiquetes, o els posen marques. Com a molt, podrien tenir emmagatzemats articles, però seria molt estrany que en produïssin”.

Demba Couta, membre de l'Associació Cultural Senegalesa de Salou, tampoc s'explica la mort del senegalès. Considera inversemblant la possibilitat que Mor saltés al buit. “Vam arribar després i no vam poder veure-ho, però ningú es creu la versió que es tirés volent. Per a què saltaria?”, es pregunta. Couta a més assenyala el repunt de la pressió policial contra els venedors ambulants que passa cada estiu com l'origen dels disturbis. “Hi ha persecució de la policia contra els senegalesos durant tot l'any, ens esperen a les estacions per demanar-nos els papers i registrar-nos. I a l'estiu van contra els del 'top manta'. Moltes vegades els requisen el que porten, de vegades donant-los documentació conforme els hi han tret, però moltes altres no”, explica i després afegeix:“Saben com actua la policia, per això els culpen i per això estan tan enfadats”.

Incredulitat, acusacions i protestes

“Han hagut de matar a una persona per acabar amb el top manta”. Les declaracions del germà de Mor, que ha arribat a mitja tarda al lloc on les protesten encara continuaven, eren contundents. Reflectien el clima d'incredulitat i ràbia amb què viu l'episodi bona part de la comunitat senegalesa. Per a ells, la mort d'aquest dimarts és l'últim capítol d'una guerra de la policia contra la venda ambulant i contra ells mateixos.

La comunitat senegalesa ha interposat una denúncia contra els Mossos, als qui no dubten en acusar de ser responsables de la mort del seu compatriota. Tal com recull el Diari de Tarragona en aquest article, alguns dels presents insistien que la policia havia llançat a Mor pel balcó. Els manifestants han tallat el trànsit ferroviari des de les 11h del matí fins passades les 21h de la nit, i finalment han abandonat el lloc. Després de gairebé 10 hores de protestes, que en moments s'han convertit en forts disturbis i intenses càrregues policials, els manifestants tornen a casa a l'espera que surtin els detinguts i llancin llum sobre la mort del seu company.

Etiquetas
stats