Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona va obrir expedients sancionadors a 482 pisos turístics il·legals el 2015

Placa per identificar un dels 72 pisos turístics amb llicència de la Barceloneta

elDiario.es Catalunya

L'estiu de 2014 els veïns de la Barceloneta van posar en l'agenda pública una qüestió que des de feia temps preocupava les associacions de veïns: els pisos turístics. El balanç del 2015 presentat aquest dilluns per l'Ajuntament de Barcelona mostra que les demandes veïnals han provocat respostes. El consistori ha iniciat expedients sancionadors, que poden arribar a 30.000 euros, a 482 pisos que es dedicaven a usos turístics sense el permís pertinent i ha ordenat el cessament d'activitat de 388.

Durant el 2015 el consistori va rebre més de 3.000 queixes de veïns i veïnes, i més enllà d'això, segueix donant guerra a les plataformes que anuncien pisos il·legals a internet. “Lobbies que operen des d'internet sense cap contrapartida per la ciutat”, va dir la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, un dels districtes més afectats pel turisme, quan va anunciar noves sancions. L'Ajuntament va donar un marge a aquestes plataformes per fer constar el número de llicència regulat per la Generalitat de Catalunya en tots els pisos que oferien, i a partir de llavors va iniciar les sancions davant els incompliments.

Homeaway anuncia 3.929 pisos a Barcelona sense constància de llicència d'ús turístic i Airbnb 1.891 pisos més. L'Ajuntament ja va anunciar al desembre sancions per valor de 60.000 euros a cadascuna de les plataformes, 30.000 per anunciar pisos sense fer constar la llicència i 30.000 més per no respondre als requeriments de les administracions sobre aquests pisos.

Plaques a la Barceloneta

A la Barceloneta, on només hi ha 72 habitatges turístics que compleixin la normativa, els veïns qüestionen la massificació. Ara, per facilitar la investigació i denuncia de pisos turístics il·legals, l'Ajuntament ha començar a identificar els que tenen llicència. De moment ha col·locat 33 plaques identificatives a les portes de pisos. Quatre propietaris, que tenen un total de 20 dels 72 pisos del barri, s'hi han negat, mentre que en altres 19 casos hi ha errors o mancances en la informació facilitada a l'ajuntament que podrien comportar l'obertura d'expedients.

En tota la ciutat s'han iniciat expedients per retirar les llicències a 400 habitatges que no compleixen amb la normativa, com en els casos en què el titular de la llicència i el propietari del pis no són la mateixa persona. L'Ajuntament treballa en la revisió administrativa de les llicències i ha iniciat una via de col·laboració amb l'Agència Tributària per controlar els anuncis il·legals.

Etiquetas
stats