Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Barcelona multa Airbnb amb 60.000 euros per publicitar pisos turístics il·legals

Turistes a Barcelona

Oriol Solé Altimira

Primeres multes de l'Ajuntament de Barcelona contra les plataformes d'allotjament turístic. El consistori ha multat Airbnb i Homeaway amb 60.000 euros cadascuna. La multa és resultat de dos expedients sancionadors, cadascun de 30.000 euros: el primer per publicitar pisos turístics il·legals sense el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC) i el segon per no respondre als requeriments de l’administració sol·licitant les dades dels pisos anunciats sense RTC.

Es tracta dels primers expedients sancionadors derivats de les mesures anunciades a l’estiu per fer front als habitatges turístics il·legals i de les mesures que l’Ajuntament de Barcelona està desenvolupant per reduir l’impacte negatiu del turisme a la ciutat. La comunicació de les multes arriba tres dies després que el veïnat de Barcelona afectat pel turisme denunciés que el procés participatiu que impulsa l'Ajuntament sobre allotjaments turístics és “fals” i “decoratiu”.

En un comunicat, l'Ajuntament ha explicat que les multes són el resultat dels requeriments que va enviar a 22 plataformes digitals que ofereixen habitatges d’ús turístic per tal que compleixin amb les obligacions establertes per la llei de turisme de Catalunya. En aquest sentit, se’ls reclama que facilitin les dades identificatives de les persones que posen a lloguer els seus habitatges a través d’aquests serveis i se’ls recorda l’obligació de fer constar en tots els anuncis d’allotjament turístic el número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC).

El consistori ha utilitzat una eina informàtica per fer un seguiment de l'oferta d'habitatges turístics existents que no fan constar el número de RTC. Del total de plataformes, es va iniciar el procés de detecció pels dos portals amb més oferta, Homeaway i Airbnb, i s’ha comprovat que segueixen publicitant molts habitatges sense fer constar el número de RTC. En conseqüència, l'Ajuntament ha sancionat les dues plataformes.

Aquesta eina informàtica ha permès a l'Ajuntament descobrir, en un primer rastreig, que només entre les dues plataformes multades hi ha gairebé 6.000 pisos que no estaven registrats -3.929 en el cas de HomeAway i 1.891 en el cas d'Airbnb, segons les xifres municipals-. El conjunt d'apartaments turístics legals no arriba als 10.000.

La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que l'objectiu no és posar multes a les plataformes, sinó “fer emergir una activitat il·legal que causa moltes molèsties”. Tot i que les quanties de les multes són reduïdes si es compara amb el negoci que realitza Airbnb a la ciutat -en alguns mesos de l'any Barcelona és la quarta destinació més popular del portal-, Sanz ha volgut deixar clar que a l'Ajuntament no li tremolarà el pols a l'hora d'aplicar la llei. “Si hi ha qui no vol jugar amb aquestes regles es trobarà amb el règim sancionador”, ha afirmat Sanz.

Sobre la decepció dels barris al procés participatiu que impulsa el consistori, Sanz ha dit que “entén” les crítiques, i ha reconegut que li agradaria que el Consell Municipal de Turisme ja estigués funcionant a ple rendiment però que els tràmits per a la seva posada en marxa s'estan “dilatant”.

Distintius de pisos turístics legals a la Barceloneta

En paral·lel a les multes, l'Ajuntament ha presentat una altra mesura per “recuperar la iniciativa pública” en matèria turística. Es tracta de la col·locació de plaques identificadores dels pisos turístics a la Barceloneta, un dels barris amb més contestació veïnal al turisme. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que aquest dilluns s'han col·locat les primeres 33 plaques del total de 72 pisos amb ús turístic legals del barri.

Com que és un distintiu que es posa en una propietat privada, els propietaris dels pisos han de permetre a l'Ajuntament la seva col·locació. En aquest sentit, Pin ha concretat que 20 pisos propietat de quatre tenedors d'allotjaments turístics han rebutjat col·laborar amb la iniciativa municipal. D'altra banda, Pin ha avançat que el consistori vol iniciar una col·laboració amb l'Agència Tributària de cara a poder informar al fisc dels pisos turístics il·legals perquè es creuin dades i es rastregi si hi ha hagut lucre amb els allotjaments sense declarar.

Etiquetas
stats