Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

La Generalitat legalitza les plataformes d'allotjament turístic com Airbnb

Turistes arrosseguen maletes al barri de la Barceloneta

Oriol Solé Altimira

Si en un primer moment va optar per les multes, ara la Generalitat ha decidit regularitzar les noves modalitats d'allotjament turístic, com la popular plataforma de lloguer d'habitacions entre particulars Airbnb. El conseller d'empresa, Felip Puig, ha presentat avui una nova normativa, amb la qual les plataformes Airbnb, HomeAway o Niumba sortiran del llimb jurídic en el qual es trobaven i quedaran subjectes a la taxa turística: un mínim de 0,65 euros per persona i nit a Barcelona i 0,45 euros a la resta de Catalunya.

La nova regulació inclourà dins de la categoria d'allotjament turístic el lloguer d'habitacions en un habitatge compartit, els albergs juvenils i les àrees d'acollida d'autocaravanes. L'objectiu, segons Puig, és ordenar l'oferta turística per evitar “l'economia submergida i les situacions d'indefensió del consumidor i de degradació de la nostra oferta”.

Per a les habitacions en habitatge compartit, la nova normativa marca que el propietari de l'immoble (i titular de l'activitat) estigui empadronat i dormi al pis durant l'estada del turista. A més, la nova regulació limita el lloguer a dues habitacions durant un màxim de quatre mesos. El nombre de turistes que pernoctin en aquestes habitacions no podrà superar el que estableix la cèdula d'habitabilitat de l'habitatge.

A més, la nova regulació especifica que el propietari de l'habitatge serà el responsable de les infraccions i l'incompliment de les obligacions definides en les ordenances turístiques, municipals, d'habitatge i de consum. Si una inspecció detecta que el propietari no conviu amb el turista, la Generalitat podrà obrir un expedient que acabi en una sanció, la quantia de la qual pot arribar fins als 3.000 euros si la infracció és molt greu i reiterada.

Fa un any, la Generalitat va multar el portal Airbnb amb 30.000 euros per comercialitzar apartaments turístics il·legals i oferir habitacions en domicilis particulars, cosa que en aquell moment la legislació catalana prohibia. No obstant això, multar totes les habitacions llogades a turistes semblava impossible donat el gran creixement d'aquest tipus de plataformes. Només Airbnb compta amb prop de 5.000 habitacions particulars i més de 7.000 apartaments a Barcelona. La majoria de l'oferta, a més, es troba en els barris amb més pressió turística, com la Sagrada Família o Ciutat Vella.

L'ajuntament de Barcelona, per la seva banda, ha vist amb bons ulls la regulació d'aquest tipus d'allotjaments i ha assenyalat que les habitacions particulars llogades a turistes s'afegiran a la suspensió d'allotjaments turístics quan siguin legals, en la línia de definir el model de la ciutat.

Tots els actors implicats del sector demanaven des de fa temps la regulació d'aquest tipus d'allotjaments turístics, encara que per motius diferents. Airbnb, les altres plataformes i els denominats “amfitrions” (les persones que ofereixen habitacions de les seves vivendes als turistes), per establir d'una vegada per totes un marc legal en el qual desenvolupar la seva activitat i evitar més multes. Per la seva banda, el gremi d'hotelers, el principal competidor d'aquest nou tipus d'oferta turística, per aconseguir un creixement sostenible del sector.

Amb aquesta regulació, la Generalitat identifica un total de vuit modalitats d'allotjament turístic: els hotels, els albergs, els apartaments, les cases de turisme rural, els habitatges d'ús turístic, els càmpings, les habitacions en pis compartit i les àrees d'acollida d'autocaravanes.

La proposta regulatòria de la Generalitat proporciona també a les administracions noves eines jurídiques i procediments per perseguir l'activitat turística il·legal, dotant els ajuntaments de la mateixa capacitat sancionadora que el Govern.

Així mateix, obliga les empreses que presten o faciliten serveis de comercialització i promoció d'allotjaments turístics, incloses les plataformes d'Internet, a fer constar el número del Registre de Turisme de Catalunya en tota publicitat que realitzi d'allotjaments a qüestió o la prohibició de comercialitzar oferta il·legal.

Etiquetas
stats