Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els manters denuncien una agressió per part d'agents de paisà de la Guàrdia Urbana

Els manters van ser desplaçats de la Barceloneta la setmana passada per un 'skatepark'

Yeray S. Iborra

La Rambla de Barcelona va ser la nit d'aquest dijous l'escenari d'una nova agressió al col·lectiu de manters, segons denuncia el Sindicat de Venedors Ambulants. Un dels manters va ingressar cap a les 23 hores a l'Hospital de Sant Pau després de patir una fractura a la cama esquerra després d'una suposada agressió per part d'un agent de la Guàrdia Urbana de paisà. L'incident es va produir després d'una “operació coordinada de 30 agents de la policia local”, segons declaracions de testimonis i venedors recollides per aquest diari.

Després que l'Ajuntament fes fora els manters de la Barceloneta -zona que concentrava més densitat de venedors- la setmana passada, els venedors s'havien repartit aquests dies per la resta de la ciutat: el temple de la Sagrada Família, el Parc Güell o la Rambla. Va ser precisament en aquest últim enclavament on es va produir l'agressió que denuncia el Sindicat de Venedors Ambulants.

Segons el mateix sindicat, cap a les 22 hores, motos de la Guàrdia Urbana van perseguir a uns quinze manters des del carrer del Carme de Barcelona cap a La Rambla. Alguns dels venedors es van concentrar davant la font de Canaletes mentre altres es van refugiar en locals propers.

El setge d'agents de la Guàrdia Urbana, segons fonts del sindicat, es va completar amb deu agents de paisà que van desplegar les porres extensibles i van començar a colpejar als venedors. Va ser en aquest context quan un dels manters, presumptament, va intentar esquivar l'operatiu i va sortir corrent, moment en què un agent de paisà l'hauria colpejat. La suposada agressió li va produir una fractura que, després de diverses proves a l'Hospital de Sant Pau, requerirà de cirurgia. El manter ha denunciat, en declaracions a La Directa, que la policia li va requisar les mercaderies i diners en efectiu.

Els manters han afegit que 6 venedors més van resultar ferits, tot i que no van acudir a l'hospital. Una portaveu de l'Ajuntament de Barcelona ha confirmat que ahir a la nit es van produir incidents entre manters i policies, però no s'ha pronunciat sobre si un agent de paisà va agredir el manter ferit, tal com denuncia el sindicat.

Des del Sindicat han explicat que en els pròxims dies es reunirà amb entitats socials per decidir si emprenen accions legals contra la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, el centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha anunciat que obrirà una investigació sobre l'actuació d'aquest dijous de la policia local.

Fonts del Sindicat han destacat que la d'aquest dijous va ser una acció “premeditada” ja que altres tants agents “van tancar” les vies d'escapament cap al metro a les boques d'entrada de Plaça Catalunya. “No va ser una cosa espontània”, han reiterat.

“Aquesta serà la tessitura de l'estiu”, han denunciat les mateixes fonts, que insisteixen que l'Ajuntament prepara el terreny per a la “mà dura” contra el col·lectiu, especialment després de la política de “tolerància zero” anunciada pel Síndic de Greuges de Catalunya fa uns dies després d'una reunió amb ajuntaments, Generalitat i Delegació del govern per acabar amb el top manta.

Etiquetas
stats