Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Artur Mas anuncia eleccions el 27 de setembre

Mas convoca elecciones catalanas el 27 de septiembre tras un acuerdo con ERC

Arturo Puente

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres un acord amb ERC pel que se celebraran eleccions anticipades el 27 de setembre de 2015. L'acord referma a més el pacte de govern signat el 2012 entre CiU i ERC i impulsarà les “estructures d'estat” que incorporava. Segons ha explicat Mas, a les eleccions els partits hi concorreran amb llistes separades però amb un full de ruta comú. La data de les eleccions coincidirà amb el primer aniversari de la signatura del decret de convocatòria del 9-N i la campanya començarà l'11 de setembre, Diada nacional de Catalunya.

Artur Mas ha comparegut després d'una reunió de prop de cinc hores amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i representants de les entitats independentistes, Carme Forcadell per l'ANC, Muriel Casals per Òmnium Cultural i Josep Maria Vila d'Abadal per l'Associació de Municipis Independentistes. L'acord assolit no preveu que ERC entri a formar part del Govern però sí que doni suport al projecte pressupostari que està en tràmit al Parlament. En aquesta línia, Junqueras ha justificat en la seva compareixença l'aprovació dels pressupostos prometent pressió social.

Una altra de les implicacions de l'acord és “prioritzar pactes” a les municipals, segons ha explicat Mas. ERC assegura que aquest serà un dels criteris més importants en les municipals de maig, encara que no l'únic. Pel que fa a les “estructures d'Estat”, l'acord contempla aprovar lleis com la de formació professional, el Servei d'Ocupació i la de l'administració electoral. Mas considera que el marge fins al 27 de setembre és suficient per completar aquestes lleis i obre la porta a que ERC proposi independents per construir aquestes estructures.

Segons el previst, l'any 2015 els catalans acudiran a les urnes per elegir els tres nivells d'administració: les eleccions municipals al maig, les autonòmiques al setembre i les generals que s'haurien de celebrar en l'últim trimestre de l'any. A més, seran la tercera vegada que els catalans triaran la composició del Parlament en 4 anys.

El president ha remarcat que l'acord “garanteix la continuació del procés polític de transició nacional” i pretén “portar-lo a la victòria”. L'últim capítol de la tortuosa negociació entre Artur Mas i Oriol Junqueras per l'avançament electoral ha tingut lloc aquest dimecres al Palau de la Generalitat. Tot i que Mas havia marcat el dijous com el dia en què revelaria la seva decisió, finalment ha decidit comparèixer només acabar la reunió per comunciar l'acord.

El president ha comparegut flanquejat per la vicepresidenta Joana Ortega i en presència de tots els consellers del Govern, i ha començat demanant perdó als ciutadans per les llargues negociacions, que ha qualificat de “malson”. “Vull traslladar les meves disculpes perquè aquestes últimes setmanes no han estat les millors, s'ha esquerdat el clima d'acord”, ha assegurat Mas. Artur Mas havia arribat al Palau poc després de les deu del matí i s'ha reunit amb la plana major de CDC. Sobre les tres de la tarda han arribat els tres representants de les entitats, Forcadell, Casals i Vila d'Abadal, que han estat reunits amb Mas i Junqueras fins gairebé les vuit del vespre.

Etiquetas
stats