Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El tribunal anuŀla el concurs elèctric de Barcelona per la clàusula contra la pobresa energètica

Protesta d'entitats socials contra la pobresa a Madrid.

Arturo Puente

Nou punt al marcador de les elèctriques en la llarga guerra que mantenen contra diferents administracions catalanes per la llei contra la pobresa energètica. Aquest dijous el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha anul·lat a petició d'Endesa l'anunci de licitació i el plec de condicions del contracte energètic de l'Ajuntament de Barcelona, en entendre que incloïa obligacions en matèria de pobresa energètica contràries a la legalitat.

Segons la resolució, a la qual ha tingut accés aquest mitjà, el tribunal considera que la clàusula de benefici social introduïda pel consistori no té vinculació directa amb l'objecte del contracte, que és donar subministrament elèctric a l'ajuntament. Per tant, consideren aquesta clàusula contrària a la llei de contractes públics i a la directiva europea en aquesta matèria. El tribunal, que ja havia paralitzat cautelarment el contracte, esgota amb aquesta resolució la via administrativa, però l'ajuntament pot recórrer per via judicial.

El contracte, de 65 milions d'euros, establia en una de les clàusules que les companyies que guanyessin havien de signar un conveni amb l'ajuntament pel qual es feien responsables del 50% de la factura de la pobresa energètica a la ciutat de Barcelona, en virtut de la llei 24/2015. Tant Endesa com Gas Natural van rebutjar llavors presentar-se al concurs, i el van recórrer davant l'òrgan administratiu competent.

Les elèctriques consideraven que aquesta clàusula era poc clara i que imposava obligacions que estan fora de la llei. La 24/2015, segons la seva interpretació en el Consell d'Estat, estableix l'obligatorietat de signar convenis per a les administracions, però no així per a les empreses. De fet, les companyies s'han negat reiteradament a signar aquests convenis, que els farien pagar una part de la partida que la Generalitat posa a disposició dels ajuntaments per fer front als casos d'impagament de subministraments per situació de vulnerabilitat.

La via iniciada per l'Ajuntament de Colau establia un nou pols contra les elèctriques, en buscar una forma alternativa d'obligar-les a signar els convenis i corresponsabilitzar-se contra la pobresa energètica. Aquesta via, però, ha estat avortada per la resolució 44/2017 del Tribunal de Contractes, que dóna la raó a Endesa.

Esgotada la via administrativa, des del consistori barceloní s'assegura estar estudiant el document per donar una resposta, que s'anunciarà en els pròxims dies. També per part d'Endesa s'informa que es troben estudiant la resolució per conèixer l'abast d'aquesta.

Etiquetas
stats