Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Un pas més per a convertir el Consorci Alfons el Magnànim en una entitat cultural autonòmica valenciana

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, amb els representants de les administracions provincials i locals.

Miguel Giménez

València —

0

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, juntament amb el president i la vicepresidenta de la Diputació de València, Toni Gaspar i Maria Josep Amigó, s’han reunit dimarts amb representants d’ajuntaments i diputacions per presentar-los la proposta de creació del Consorci Alfons el Magnànim, que es durà a terme per dotar l’entitat cultural d’una projecció autonòmica.

La resposta per part dels representants municipals i provincials ha sigut molt positiva, com reconeixen des de la Conselleria, i apunten que, després d’aquesta primera presa de contacte, remetran a les administracions interessades una proposta d’estatuts perquè l’estudien i tornar a reunir-se després de Nadal perquè confirmen si consideren que és factible o no la seua participació.

Es tracta d’una de les iniciatives que Marzà tenia previstes des que va assumir la cartera de Cultura, i la idea ja s’ha plasmat en el projecte de pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2022 amb una partida de 250.000 euros, que se sumarà als 700.000 euros que la Diputació de València destina anualment a la institució i que serviran per a començar la reconversió d’aquesta entitat cultural.

Marzà ha explicat que l’objectiu de la Generalitat i la Diputació de València és dotar la Institució Alfons el Magnànim de més actuació en el camp de la investigació: “Treballarem perquè siga un espai de reflexió i d’acompanyament als creadors i creadores de tot el territori valencià, cosa que suposa convertir-lo en un focus cultural que abaste tota la ciutadania”. Per això, destaca el titular autonòmic de Cultura, la importància que altres institucions municipals i supramunicipals siguen partícips d’aquest projecte “veritablement enriquidor”.

La presidenta de la institució cultural dependent de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha destacat que el que es pretén és que el Magnànim “faça un pas més amb la finalitat de projectar encara més la magnífica tasca que el centre du a terme en l’àmbit cultural”. Per això, s’ha acordat amb la Conselleria anar caminant cap a la constitució d’un consorci en què participarien totes dues institucions, “i al qual hem convidat a formar part les altres diputacions i els ajuntaments de les ciutats valencianes amb més població”.

D’aquesta manera, el Magnànim passaria a ser una institució d’àmbit autonòmic, amb la qual cosa se la podria dotar de més estructura i pressupost: “Ja que des del Magnànim treballem amb visió de país i amb voluntat global, és lògic que estiga adscrit a la Generalitat”. “Al cap i a la fi, les divisions provincials no tenen sentit en una institució cultural d’aquestes característiques”, sentencia Amigó.

Per assolir aquests objectius, “ens agradaria comptar amb l’ajuda de les institucions a qui hem convidat a construir aquest projecte cultural, amb personalitat jurídica pròpia, amb autonomia funcional i econòmica i amb voluntat d’estendre el seu àmbit d’actuació”, ha afegit Marzà.

Una entitat amb setanta anys d’antiguitat

Actualment, el Magnànim és una entitat cultural amb més de setanta anys d’antiguitat que depén de la Diputació de València. La seua funció principal és ser una editorial pública d’investigació i divulgació. Amb aquesta finalitat, a més, organitza debats, conferències i congressos. El Magnànim té un fons editorial de més de 1.300 llibres i revistes i, des de la dècada dels cinquanta del segle XX, és la responsable de les edicions anuals dels Premis València, que es convoquen en les modalitats d’assaig, narrativa, poesia o novel·la gràfica. De la mateixa manera, impulsa els Premis València Nova per a menors de trenta-sis anys en aquestes quatre modalitats.

Des del 2016, el Magnànim ha sigut un “vertader dinamitzador del sector editorial”, amb més de dues-centes publicacions, trenta coedicions i unes seixanta col·laboracions.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats