El PSOE ha mantingut un imputat en el seu Comité Federal durant quatre anys
Antonio Amorós és un dirigent local del PSOE sense molt de pes a escala nacional, però que s’ha mantingut en l’òrgan màxim del PSOE des del 2012. La seua presència en el Comité Federal, un òrgan de prop de 300 membres, des de fa quatre anys no tindria més importància, ja que és un dels integrants que corresponen per quota al PSPV. El problema és que fa gairebé sis anys que està imputat en el cas Brugal, que investiga la corrupció en l’adjudicació dels contractes del fem en unes quantes localitats alacantines. Ara, després que dimecres la jutgessa del cas decidira processar-lo, Amorós ha anunciat que abandona de moment la seua militància en el partit i que deixa temporalment el Comité Federal.
La investigació sobre Amorós no va evitar que ingressara en el Comité Federal el 2012. El paper d’Amorós en Brugal entra dins de la peça separada del cas del fem del Baix Segura quan era portaveu dels socialistes a la Diputació d’Alacant. La jutgessa considera que ell i 13 implicats més van poder cometre prevaricació, suborn, frau a l’Administració, tràfic d’influències, revelació de secrets i negociació prohibida. Amorós va comparéixer el juny del 2011 davant del jutge que llavors instruïa aquesta peça del cas Brugal per la qual se’l processa ara; aleshores va afirmar que no havia comés cap delicte, segons informa EFE.
L’arribada de Pedro Sánchez a la Secretaria General del PSOE no va comportar la caiguda d’Amorós. De fet, va acabar el mandat i va ser reelegit el 2014 per la quota que correspon al PSPV en el Comité Federal. I això que el 2012 Ximo Puig va impulsar l’eixida d’Amorós del comité executiu del PSPV mentre esperava que deixara, a més, el Federal.
Aquests indicis contra ell no han provocat fins ara l’eixida del socialista del Comité Federal, perquè en el Codi ètic aprovat l’octubre del 2014 es recull que la dimissió s’ha d’efectuar quan hi ha obertura de judici oral contra un encausat. Si un càrrec del PSOE és investigat (abans imputat), només ha de retre comptes davant de la direcció.
Processats per falsejar contractes d’un pla de residus
El falsejament de contractes per a la concessió i l’explotació del Pla Zonal de Residus del Baix Segura ha motivat el procés contra Amorós i 13 persones més, la majoria del PP. Segons diu la interlocutòria del jutge d’aquesta peça, “ha quedat acreditada indiciàriament l’existència d’una trama organitzada” entorn de cinc empresaris que van comptar amb “l’ajuda i la col·laboració directa i informació d’investigats amb diversos càrrecs polítics i tècnics vinculats al Consorci de la Diputació Provincial d’Alacant”, per a “obtenir favors” de la Diputació Provincial d’Alacant i dels ajuntaments d’Oriola i del Pilar de la Foradada. Tot plegat, “mitjançant el lliurament de regals a funcionaris i a autoritats amb competència o influència en contractacions, i en concret en el Pla Zonal XVII de Residus de la Zona XVII, aprovat mitjançant una ordre de 15 d’abril de 2005 de la Conselleria de Territori i Habitatge de la Comunitat Autònoma Valenciana”.
La jugada, segons la investigació policial, es va fer a tres bandes. L’expresident de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll, va adjudicar al principi del 2008 la contracta de recollida del fem del Pla Zonal del Baix Segura a l’UTE Cespa-Ortiz, concessió pactada entre els empresaris Ortiz i Fenoll i ell mateix. Ripoll presumptament adjudicava l’abocador a una empresa d’Ortiz a canvi que aquest comprara uns terrenys de Fenoll valorats en quatre milions i comprats pel ‘capo del fem’ per 800.000 euros. Un acord, que també segons la investigació, preveia l’entrada de Fenoll en el capital de Tabarka Media. Els regals per a aconseguir el contracte milionari de l’abocador van consistir en dos viatges organitzats per Ortiz i per l’empresari Rafael Gregory –també imputat– a bord de dos iots que eren propietat de l’empresari a les illes Balears. Amorós va ser imputat per eixir en converses entre Fenoll i Gregory en què diuen, segons la investigació, que “volia tocar més diners”.