Podem planteja crear una empresa pública d'electricitat per abaratir les factures a les famílies
Podemos està traient el seu costat més verd en la campanya electoral. Els morats han elaborat una bateria de mesures per a girar el model productiu cap a un de més sostenible i respectuós amb el medi ambient. L'aposta de la formació morada es resumeix en la 'Nova Transició Verda', un document que inclou diverses propostes de transició energètica, entre les quals es troba 'desconnectar' la gestió de l'electricitat de les empreses privades.
A imatge del projecte d'Ada Colau, que opera des de febrer del 2018, l'equip de Rubén Martínez Dalmau, candidat a la presidència de la Generalitat, proposa crear una empresa pública d'àmbit autonòmic que comercialitze el servei elèctric per a la Comunitat Valenciana. En alguns municipis valencians com Ontinyent s'han provat experiències amb mercantils públiques que gestionen aquest servei, encara que aquesta seria la primera a nivell autonòmic. Aquest ajuntament de la Vall d'Albaida va ingressar 273.000 euros per la venda d'energia procedent de les seues plaques fotovoltaiques.
Al març de 2017 l'Ajuntament de Barcelona va aprovar crear una empresa de titularitat pública per a donar servei a la ciutat. La comercialitzadora municipal va començar a operar al febrer de 2018 i gestionava el consum anual de prop de 20.000 llars i diversos edificis públics, una potència que generava sobre la base de plaques solars instal·lades en locals de titularitat municipal. El consistori barceloní pagava a Endesa una factura pròxima als 34 milions d'euros anuals.
L'objectiu dels morats és “rescatar” la producció energètica, traure la xarxa municipal i familiar de l'oligopoli de les grans hidroelèctriques espanyoles i abaratir les factures, un objectiu prioritari per a les unitats familiars humils. En 2018, Creu Roja va atendre 1.300 famílies en el seu programa de pobresa energètica sols a la ciutat de València. El consistori ha pagat entre 2015 i 2018 un total de 55 milions d'euros en factures elèctriques.
L'energia desenvolupada per l'empresa pública seria 100% neta, amb especial atenció a l'eòlica i a la solar, allunyada del model de combustibles fòssils. Segons expliquen des de Podem, l'energia generada serviria, a més, com a motor de les dessaladores, una font de generació d'energia més rendible -en termes ambientals- que un transvasament.
Els drets associats del medi ambient, en l'Estatut d'Autonomia
La formació morada considera que l'Estatut d'Autonomia, la màxima norma valenciana, hauria d'incloure el nou pacte social i els drets relacionats amb el medi ambient. Algunes constitucions d'Amèrica Llatina ja inclouen protecció jurídica per als recursos mediambientals.
Segons el parer de Podem, l'Estatut hauria d'incloure el “blindatge dels drets socials com l'educació, la sanitat, les cures, l'habitatge o l'ocupació en condicions dignes”, per al que consideren necessari integrar la vertebració del territori, el dret a la mobilitat i “el conjunt de drets associats al medi ambient com el d'una aigua i un aire nets, o l'accés al nostre entorn natural”. En el mateix sentit, plantegen que la norma autonòmica integre “el respecte a la igualtat entre dones i homes en tots els aspectes o el dret a una sexualitat lliure i el respecte de les persones LGTBI”.
0