La Generalitat també promocionarà el valencià en municipis de la serra del Carxe (Múrcia)
La Conselleria d’Educació ha publicat aquest dilluns les resolucions per les quals es convoquen les ajudes a la promoció del valencià en ajuntaments, mancomunitats i entitats locals, així com també les ajudes a institucions, entitats i associacions, incloses les de la serra murciana del Carxe.
Enguany, com a novetat, en la convocatòria de les ajudes en ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors valencians podran accedir a aquestes ajudes Iecla, Jumella i Favanella (Abanilla).
Aquesta mesura s’ha dut a terme per a aplicar les recomanacions de l’informe del gener del 2016 del Consell d’Europa sobre la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries en què s’indicava la necessitat potenciar el valencià en zones com la murciana del Carxe.
Compromís amb la recuperació del valencià
Segons afirma el director de Política Lingüística, Rubén Trenzano, el Consell està “compromés amb la recuperació i la promoció de l’ús del valencià, per la qual cosa, la Generalitat vol impulsar i fomentar l’ús del valencià en tots els àmbits de la societat valenciana”.
El conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, van presentar fa uns mesos l’enquesta “Coneixement i ús social del valencià 2015”.
Segons l’enquesta, el 85% de la població de la Comunitat Valenciana creu que el valencià s’hauria d’usar igual o més que en l’actualitat.
Segons el conseller Marzà, “les llengües no entenen de zones, entenen de persones, i la Generalitat té l’obligació de garantir el dret de tots els valencians, visquen on visquen, a conéixer i usar les dues llengües oficials”.
Projectes singulars
Així mateix, en la convocatòria d’ajudes per al foment del valencià per a les institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, per primera vegada s’inclouen les persones jurídiques públiques i privades que duen a terme projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l’àmbit social.
Una altra de les novetats és la possibilitat que les xarxes universitàries, en què participen almenys tres universitats públiques valencianes, puguen accedir a aquestes ajudes.
Quant a les subvencions per a ajuntaments, entitats locals i mancomunitats, l’import global màxim que podrà assignar-se en concepte de subvencions per a aquesta convocatòria serà d’un milió d’euros.
Programes subvencionables
Els programes subvencionables seran senyalitzacions, cursos de valencià per a empleats públics, col·lectius específics i població adulta, voluntariat lingüístic, acollida lingüística, activitats culturals, promoció de l’ús del valencià i creació i funcionament d’oficines de promoció del valencià.
També rebran subvencions els programes d’ús del valencià en les xarxes socials de l’entitat. A més, les oficines de promoció del valencià podran ser pròpies dels ajuntaments o mancomunades entre diferents entitats locals a fi de donar servei a més nuclis poblacionals.
Per a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, l’import global màxim que podrà assignar-se en concepte d’ajudes per a aquesta convocatòria serà d’1,7 milions d’euros, amb un augment del 1.700 % respecte de les ajudes de l’any passat, en què es van destinar per al mateix concepte 100.000 euros.
Les ajudes es divideixen en quatre modalitats, segons siguen per a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, universitats o xarxes universitàries valencianes, centres valencians de l’exterior del territori valencià i entitats públiques i privades que presenten projectes singulars que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit social.