Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Huit gravacions que retraten la corrupció del PP de Barberá

Els exregidors del PP a l'ajuntament de València María José Alcón i Alfonso Grau

Moisés Pérez

València —

Com ja va passar amb Gürtel o amb Brugal, les gravacions són clau en el cas de pretés blanqueig que afecta l’exalcaldessa de València Rita Barberá i tot el seu equip de regidors. Dutes a terme pel ‘penedit’ i exgerent de l’empresa pública Imelsa, Marcos Benevent, constitueixen la prova fonamental que ha permés destapar una xarxa corrupta que esguita de ple el PP valencià. Reflecteixen la manera de funcionar, en aquest cas, de la part de la trama que operava en l’Ajuntament de València. I com una part d’aqueixes comissions va servir per a nodrir pretesament de diners negres el PP a la ciutat amb què finançar les campanyes electorals. Aquests són huit dels àudios enregistrats majoritàriament pel ’ionqui dels diners’, com es qualifica a si mateix Benavent, o per la Guàrdia Civil en la investigació del cas:

“La Rambleta està al punt de caramel”. És el que va dir l’exregidora de Cultura i dona de l’exvicealcalde Alfonso Grau, María José Alcón, a Benavent sobre l’adjudicació del centre cultural La Rambleta, a València. S’investiga si la pretesa trama va adjudicar un contracte milionari de 20 milions anuals a una UTE participada pel grup Ortiz, Secopsa i Cyes en perjudici d’una altra que va presentar un projecte millor.

“La bicoca de la vida”. Així s’expressava de nou l’exedil al ‘ionqui dels diners’ en referència al contracte de la Rambleta en què l’Ajuntament de València havia de pagar a l’empresa durant un període de 20 anys un cànon de 3 milions d’euros anuals, a més del cost de l’obra –uns 14 milions d’euros–. Finalment, el pagament és de 2 milions d’euros l’any.

“Les torres, mira, pam-pam”. La frase fa referència a la pretesa martingala del contracte per a la rehabilitació de les Torres de Quart adjudicat a la constructora Cleop. Pronunciada per Benavent en una conversa amb Alcón, l’exgerent d’Imelsa afig: “Ací tens el teu. El que passa és que han fet el que han pogut (?) d’un milió dos-cents cal llevar-los l’IVA i queda un milió i en fer un 20% només ens poden donar 20.000 euros. Jo te n’he deixat ací 10.000. N’he deixat 5.000 per al partit perquè Alfonso ve així i jo me n’he quedat 5.000. 10.000 en tens ací”.

“Només hi ha un 2%: 9.000 euros (...) Per a dos regalets i quatre festes”. La frase de Benavent en una conversa amb l’exedil de Cultura reflecteix el possible cobrament d’una comissió il·legal d’una quantitat que ambdós no consideren bastant elevada.

“Dóna-li [a Rita Barberá] bitllets i veuràs què ràpid que t’ho canvia”. Es tracta d’una conversa telefònica que manté Alcón amb el seu fill. Interceptada per la Guàrdia Civil i inclosa en el sumari de la peça separada que investiga el pretés blanqueig de la caixa B del PP de València, en la conversa el fill de l’exedil proposa solucionar un negoci urbanístic de la família donant diners a l’exalcaldessa de València perquè resolga el tema a favor seu.

“En aquest país, l’única cosa que funciona és la corrupció”. Pronunciada pel fill d’Alcón en una xarrada telefònica amb sa mare, forma part de les frases que se senten en una de les punxades telefòniques que posen negre sobre blanc la mecànica utilitzada pretesament pel grup municipal del PP per a llavar uns diners negres que, segons es desprén d’aqueixa mateixa conversa, “en són molts”.

“Que veu que se li crema el cul; doncs, que se li creme”. Es tracta d’una de les afirmacions que pronuncia Grau amb Alcón en una xarrada telefònica interceptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil on els dos parlen sobre la pressió de Barberá per a forçar l’exregidor que abandone la llista arran de la revelació de les gravacions que apunten als contractes de la Rambleta o al fet que s’han donat contractes de la Mostra “al nebot de la ‘jefa’ [En una pretesa referència a Barberá]”.

“Està l’alcaldessa cagada”. Això és el que diu Alcón a la seua filla després de contar-li la telefonada que ha fet Grau a Barberá, on li hauria recordat que “va assumir totes les responsabilitats en Nóos” quan era cosa seua, en referència a l’actual senadora.

Etiquetas
stats