Pedro Sánchez demana la dimissió de Rajoy: “La corrupció no és un problema comptable, no ix debades”
“Com que no ha dimitit, Rajoy demostra que està utilitzant la Presidència per a defensar els seus interessos personals. Exigim dignitat”. El secretari general del PSOE ha estat molt dur aquest divendres, en les seues critiques al president del Govern, de qui ha dit que representa “la pitjor cara de la degradació política” de la institució.
Pedro Sánchez ha recordat la compareixença de Rajoy com a testimoni davant d’un tribunal pel cas Bárcenas, l’ha acusat de no donar la cara i excusar-se que no ha tingut responsabilitats sobre el finançament del PP, i ha assegurat: “La corrupció no és un problema comptable, la corrupció no ix debades”.
Sánchez ha insistit que el PP tindrà el PSOE davant. “Com que fem oposició d’Estat, estem en contra d’aquest Govern”, ha dit. “Durant sis anys s’ha estat degradant la Presidència”.
Aqueix atac tan dur a Rajoy i les crítiques a les polítiques del Govern del PP perquè el seu “val tot” ha omplit les mans per al 10% i “les ha deixades buides per a la majoria”, s’han produït en la inauguració del congrés dels socialistes valencians a Elx.
Amb abraçades efusives i fent-se comentaris distesament han aparegut Pedro Sánchez i Ximo Puig davant dels 448 delegats en la inauguració del 13é Congrés del PSPV-PSOE que es desenvolupa aquest cap de setmana.
“Comptaràs amb el meu suport i el de tots els socialistes d’Espanya perquè el 2019 revalides el govern progressista”, ha dit el líder del PSOE al president valencià, després de qualificar d’“exemplar” el procés de primàries que l’ha reelegit com a secretari general del PSPV, ha felicitat a qui va ser el seu rival, Rafa García, i ha recordat que les primàries del PSOE, en què ell mateix va ser reelegit, també van ser una demostració de democràcia.
“Ets el meu secretari general”
“Tu ets el meu secretari general”, ha dit Sánchez a Puig, abans d’assegurar el compromís del PSOE en el “suport polític i institucional per al desenvolupament just de l’arc mediterrani”. Ha enumerat cinc aspectes en què el PSOE estarà amb els valencians: aconseguir el final de les obres del Corredor Mediterrani, corregir el dèficit històric d’inversions, reformar el finançament autonòmic, apostar per un nou model productiu i promoure l’acollida de refugiats.
Sánchez ha apostat per portar la fórmula de govern d’esquerres que ja es dóna a la Comunitat Valenciana a Madrid; “La unió de l’esquerra és la derrota segura de la dreta en les pròximes eleccions”. I ha defensat la proposta de federalisme plurinacional que va aprovar el recent congrés del PSOE.
“El Govern de Rajoy defensa una unitat d’Espanya amb Catalunya dins, però sense comptar amb els catalans”, ha criticat, i ha assegurat que, davant del referèndum unilateral que promouen els independentistes per a l’1 d’octubre, no s’ha d’encreuar els braços. Segons el líder del PSOE, cal construir “una gran avinguda de diàleg, negociació i pacte”.
Sánchez és conscient que aqueixes posicions, que l’allunyen de Susana Díaz i la federació andalusa, l’acosten a Ximo Puig i als socialistes valencians. Per això hi ha posat un èmfasi especial en la inauguració del seu congrés.
L’inici de “un nou PSPV”
L’acte, que s’ha encetat amb un minut de silenci per la defunció de Josep Bevià, expresident del partit, i amb l’afirmació del president del conclave, l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, que la cita ha de representar “l’inici d’un nou PSPV”, ha estat la primera compareixença pública conjunta d’ambdós dirigents des de la campanya de les eleccions generals del juny del 2016, quan van protagonitzar un míting a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
Aquell acte es va produir amb un rerefons ple de reticències perquè la direcció del PSOE va prohibir llavors al president valencià formalitzar una aliança (una entesa) al Senat amb Compromís i Podem, els seus socis en el Pacte del Botànic sobre el qual se sosté el govern autonòmic.
La decisió, justificada que qualsevol pacte preelectoral amb la formació morada era contraproduent per a l’objectiu de resistir la seua amenaça de sorpasso, va deixar sense senadors els socialistes valencians. En el congrés del PSPV-PSOE que ara se celebra es debat una esmena que planteja precisament una altra vegada aqueixa aliança, així com també una altra en què es proposa accentuar l’autonomia dels socialistes valencians en relació a la direcció federal, a manera del Partit dels Socialistes de Catalunya.
Les primàries de març que van tornar a col·locar Pedro Sánchez com a secretari general van accentuar la distància entre tots dos. El seu desacord hi té tant a veure com amb el suport del dirigent valencià a la maniobra que el va obligar a dimitir a l’octubre de l’any passat. Puig va estar llavors amb els que van forçar la dimissió de Sánchez i després va donar suport a Susana Díaz en les eleccions internes, que la presidenta andalusa va perdre per un ampli marge també a la Comunitat Valenciana.
Fa només dues setmanes, Puig va aconseguir salvar la seua reelecció en les primàries dels socialistes valencians, amb un 57,7% per un 42,3% enfront d’un candidat obertament sanxista com l’alcalde de Burjassot, Rafa García, els seguidors del qual anaven a votar contra la gestió de Puig poc després de l’acte inaugural, encara que no tenen intenció de qüestionar l’executiva que propose el secretari general, que es votarà el diumenge.