Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Puig adverteix Rajoy: Si no convoca la Conferència de Presidents, ho faran els responsables autonòmics

El president de la Generalitat, Ximo Puig, compareix en roda de premsa

elDiariocv

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha declarat que, o bé es convoca la Conferència de Presidents autonòmics “amb caràcter immediat” o necessàriament “ha d’haver-hi una autoconvocatòria de presidents autonòmics” perquè considera que “cal donar solució al desvari institucional del Govern d’Espanya”.

Puig ha mantingut una reunió amb l’equip directiu de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, encapçalada pel seu titular, Vicent Soler, i els membres del Grup d’Experts de Finançament José Antonio Pérez i Francisco Pérez, per analitzar la situació financera de la Generalitat.

Així, el president ha insistit en el fet que la desviació del dèficit de les administracions públiques espanyoles “no es pot residenciar en les comunitats autònomes”, sinó en les decisions polítiques, i ha apuntat a la reforma fiscal, a la desviació imprudent en la Seguretat Social o l’amnistia fiscal, perquè “si hi ha pèrdues d’ingressos, es desequilibren els comptes”. Tot això, ha indicat Puig, “provoca un dany greu a la credibilitat d’Espanya a Europa”.

Per aquesta raó, el President considera indispensable la celebració de la Conferència de Presidents, perquè “cal escometre conjuntament el problema del dèficit i les solucions”. Considera que es tracta de “un tema de país, de tots els implicats, de totes les administracions” perquè “no té sentit” que només una administració prenga les decisions. “No és un plantejament lògic ni constitucional” i, a més, creu que no pot ser permanentment “una decisió unidireccional” des del Govern central.

Conflicte amb les comunitats autònomes

Conflicte amb les comunitats autònomesEn aquest sentit, Puig considera que el Govern en funcions “té obert un conflicte” amb les comunitats autònomes que provoca “una situació de deteriorament institucional molt negatiu”.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el cap del Consell ha assegurat que el Govern de la Generalitat Valenciana és “seriós i rigorós” i vol complir el dèficit, perquè sap que l’estabilitat pressupostària “és un element fonamental de credibilitat”.

No obstant això, Puig ha lamentat que amb les condicions de finançament actuals “és impossible el compliment”. En aquest sentit, Puig ha reconegut que la Comunitat “està disposada a assumir la part corresponent per a complir l’objectiu marcat, però amb noves circumstàncies i amb nous acords respecte de la distribució del dèficit”.

“En el cas de la Comunitat Valenciana, al marge del poc impuls que hi dóna el govern, està funcionant”, ha indicat Puig, però “no es poden posar pedres al camí perquè la recuperació arribe a les famílies valencianes”.

A més, en les mateixes condicions Puig considera que els presidents autonòmics podrien exigir al president del Govern, Mariano Rajoy, el compliment de la part del dèficit que els correspon perquè “no ho ha complit”. A més, Puig ha lamentat que Rajoy “prenga decisions que ens afecten a tots sense nosaltres haver-hi participat”. Puig ha subratllat que Espanya “és un estat compost i ací no hi ha un que decideix per tots: tots hem de decidir”.

El cap del Consell ha volgut ressaltar que el problema de fons de les finances de la Comunitat Valenciana és el sistema de finançament, i ha assegurat que des del Consell es continuarà amb la doble perspectiva: d’una banda, Puig confia a “reforçar aliances en la societat valenciana” i donar visibilitat a la problemàtica, i de l’altra, fer-la sabedora de la injusta situació financera de la Comunitat “amb els presidents autonòmics i les elits socials i econòmiques d’Espanya”, i d’aquesta manera veure de quina manera pot haver-hi un canvi en el sistema de finançament.

Alçament de la sanció de la Comissió Europea

Alçament de la sanció de la Comissió EuropeaEl president Puig ha anunciat durant la roda de premsa posterior a la reunió que la Comissió Europea “ha decidit alçar la sanció que tenia la Comunitat Valenciana”, en què 60 milions d’euros en fons estaven bloquejats “per la mala gestió del govern anterior”.

Aquesta sanció es remunta al 2013, quan la Comissió Europea va posar en dubte diversos programes operatius duts a terme pel Govern valencià i va exigir establir mecanismes de control. Finalment, “el nou Govern de la Generalitat, amb la faena dels funcionaris d’aquesta Administració ha fet possible que s’alce aquesta sanció”, ha indicat Puig. “Aqueix és el camí: fer les coses bé, treballar amb transparència, honestedat i honradesa” i sobretot, ha apuntat que “cal ser conscients que la demagògia no és la solució, perquè no hi ha atalls per a la prosperitat ni per al funcionament de les administracions”, ha conclòs el president.

Etiquetas
stats