Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

La Sanitat valenciana donarà les ajudes al copagament en 2018 malgrat l'oposició del Govern

La consellera de Sanidad, Carmen Montón, mostra el balanç dels dos anys de legislatura

Carlos Navarro Castelló

València —

La Conselleria de Sanitat ja treballa en l'elaboració del decret que entrarà en vigor l'any pròxim pel qual es concedeixen ajudes econòmiques als pacients valencians més desfavorits per a deixar sense efecte el copagament farmacèutic i ortoprotèsic aprovat pel Govern Central en 2012, malgrat l'anul·lació per part del jutjat del decret que va regular aquests aspectes l'any 2016, després d'un recurs de l'advocacia de l'Estat.

Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera, Carmen Montón, durant la presentació del balanç del seu departament en els dos anys del nou Govern que dirigeix el president Ximo Puig.

Montón ha comentat que la sentència del jutjat no és ferm i que la Conselleria va a presentar un recurs. A més, ha afirmat que el decret anul·lat és el de l'any 2016 i, per tant, no té conseqüències sobre els pacients posat que ara s'estan donant les ajudes sobre la base del text que regula les ajudes del present any, el qual no està recorregut, i per tant, se seguiran concedint amb normalitat.

Segons la sentència d'anul·lació del decret de 2016, “no s'extrau com a conseqüència que les persones beneficiàries de les ajudes es troben en tot cas en una situació de necessitat”.

No obstant açò, des de Sanitat entenen que sí existeixen uns criteris definits de situació de necessitat econòmica com és en el cas dels pensionistes el fet de tenir unes rendes inferiors a 18.000 euros anuals, per a concedir les ajudes.

Malgrat tot, Montón ha comentat que de cara al decret de 2018 “es tractaran d'afinar més els requisits econòmics”.

La consellera ha destacat que des que van entrar en vigor les ajudes l'any 2016, s'han beneficiat 1,08 milions de persones en tota la Comunitat Valenciana. D'elles, 735.825 són pensionistes amb rendes baixes, 237.912 són menors associats a targetes sanitàries de progenitors amb rendes baixes i 106.387 són persones amb diversitat funcional.

D'altra banda, respecte a la restitució de l'atenció sanitària universal, segons Carmen Montón, “des que el 22 de juliol de 2015 es retornara la universalitat de l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, més de 19.600 persones han pogut accedir a una atenció sanitària integral a la qual abans no tenien dret”.

Augment en l'oferta de places

La consellera també s'ha referit a l'aposta clara del seu departament per l'estabilitat en l'ocupació, recordant el Pacte per l'Ocupació en la Sanitat Pública aconseguit fa un any amb els sindicats, amb el compromís de traure ofertes d'ocupació públiques anuals.

Així, després d'anys sense processos de consolidació d'ocupació, després d'activar les OPEs paralitzades de 2014 i 2015, s'han anunciat convocatòries per a les OPEs de 2016, 2017, 2018 i 2019.

Així, la titular de Sanitat ha anunciat que la convocatòria de 2017 tindrà 6.350 places, i 2018 i 2019 tindran 4.000 places cadascuna. “En total, juntament amb les OPE ja en marxa suposarà quasi 17.950 places en conjunt, 250 més de les previstes inicialment, la major convocatòria realitzada en la sanitat valenciana”, ha ressaltat Carmen Montón.

Dignificació de les infraestructures

Respecte a establir les bases de la sanitat pública valenciana del futur, Carmen Montón ha citat com un dels compromisos del Consell el garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i enfortir-ho.

I a açò s'han dirigit iniciatives com el Pla de Dignificació d'Infraestructures Sanitàries, dotat de 359 milions d'euros destinats principalment a millorar espais de pediatria, neonatologia i urgències; a la renovació en tecnologia i, en general, a la renovació, ampliació i manteniment d'infraestructures sanitàries per a compensar la falta d'inversió dels últims anys.

Montón ha destacat algunes de les mesures més destacades del Pla com el projecte Espai de Salut Campanar Ernest Lluch (antiga Fe de Campanar), que suposarà una inversió de 146 milions d'euros; la rehabilitació de l'antic hospital Militar de Mislata, al qual es destinarà una inversió global de 100 milions d'euros; així com altres actuacions a Alacant com el nou centre de salut integrat del Carrer Girona, amb una inversió de 7,5 milions d'euros; i a Castelló, amb el desbloqueig a la compra de l'accelerador lineal per a l'hospital Provincial de Castelló, que ha suposat un desemborsament de 3,1 milions d'euros.

En la província d'Alacant entre les iniciatives més rellevants d'aquest pla dutes ja a terme està: la renovació de les antigues urgències a Elda, l'ampliació de les urgències i la remodelació de la planta d'oncologia a Elx, l'adquisició d'un PET-TAC de Sant Joan –que ja està operatiu- l'ampliació de les urgències de l'hospital de La Vila Joiosa.

A Castelló, a més de les diferents intervencions en els departaments, Montón ha destacat les desenvolupades en l'hospital provincial, la titularitat del qual comparteixen la Conselleria i la Diputació.

La titular de Sanitat ha recordat que la Conselleria va aportar íntegrament 3,1 milions d'euros per a l'adquisició d'un tercer accelerador lineal tan necessari per al centre, que en breu es posarà en funcionament.

També que s'ha assumit el deute de 30 milions d'euros producte de la mala gestió dels últims anys que garanteix la supervivència d'aquest centre. A més, “per a enguany, està previst comptar amb un PET-TAC que substituirà a l'equip mòbil actual, valorat en 1,5 milions d'euros, una gammacambra i posar en funcionament la càmera hiperbèrica”.

A açò cal afegir l'adquisició d'equips per a diagnòstic i tractament oncològic donats per la Fundació Ortega per als hospitals públics de la Comunitat Valenciana per un valor de 30 milions d'euros.

Per a Montón, una altra mostra de l'aposta per la sanitat pública és precisament l'increment en aquesta partida en els anys 2016 i 2017. Així, ha ressaltat que “en 2017 s'ha sobrepassat el llindar dels 6.000 milions d'euros, amb una xifra de 6.084 milions d'euros, la qual cosa permet acostar-se cada vegada més a la despesa real de la Conselleria”.

Carmen Montón ha recordat que respecte a 2015, “el Govern del canvi ha incrementat els fons per a sanitat en 591 milions d'euros, quasi un 10% més respecte a l'últim pressupost presentat pel Govern del PP para 2015”.

Etiquetas
stats