El PSPV encara no ha expulsat l’alcalde de Sueca un any i mig després d’haver vulnerat els pactes per desbancar Compromís
L’alcaldia de Sueca va ser una pedra en les relacions dels socis del Pacte del Botànic PSPV i Compromís, especialment en un moment en què es negociava el govern de la ciutat de València després de les eleccions municipals del 2019. Les relacions de les dues formacions a la capital de la Ribera Baixa ja venien viciades, perquè en el mandat anterior Compromís va expulsar els socialistes del govern municipal. Davant aquesta situació, Dimas Vázquez, el candidat socialista que va quedar segon en les eleccions municipals de maig del 2019 darrere de l’alcaldessa fins llavors Raquel Tamarit (Compromís), va buscar secundar-se en el PP i Ciutadans per accedir l’alcaldia, cosa que va encendre les alarmes dels socis a escala autonòmica.
El PSPV i Compromís van redactar un comunicat conjunt el 13 de juny en què advertien els seus regidors de manera genèrica, però amb Sueca en el punt de mira, que si en alguna localitat es recolzaven en partits de la dreta “per acció o omissió” per desbancar un membre del Pacte del Botànic que haguera guanyat les eleccions locals, serien expulsats. Aquest comunicat no va tindre l’efecte que es perseguia i al cap de dos dies Vázquez era investit alcalde amb suport de la dreta local.
Davant aquesta desobediència manifesta, el PSPV de la província de València va anunciar el mateix dia de la constitució dels ajuntaments que obria expedient d’expulsió a Dimas Vázquez “arran d’haver omés les directrius referides a pactes amb la dreta”.
Però aquest expedient encara està obert, únicament per a l’alcalde i no per a la resta dels edils socialistes que també van votar amb el PP i Cs desobeint les mateixes directrius. En cas de ser expulsat, l’alcalde hauria de passar al grup de regidors no adscrits i quedaria deslegitimat com a càrrec del grup socialista.
Un any i mig després, l’Ajuntament de Sueca s’ha convertit en una mena de govern de concentració amb dos partits en el govern, el PSPV (6 edils) i Ciutadans (2), mentre que dos partits més, el PP (3 regidors) i els independents del GISPM (2) gestionen àrees sense estar dins de l’executiu local; l’únic partit que n’està fora –segons l’alcalde, per voluntat pròpia– és Compromís (8 edils). La mateixa aritmètica es va produir per als últims pressupostos municipals, que van obtindre el sí de totes les formacions, excepte de la coalició valencianista, que hi va votar en contra.
“Segueix el seu procés”
La presidenta provincial del PSPV, Mercedes Caballero, afirma que l’expedient encara està obert, que “segueix el seu procés”. Assenyala que és la comissió ètica de la direcció federal del PSOE la que ha de decidir les mesures sobre la base dels informes del PSPV tant autonòmic com provincial.
Caballero assegura que l’expedient encara està dins dels terminis normals i que compleix totes les garanties, però que les qüestions polítiques sempre solen retardar-se més que les no polítiques, amb les quals assegura que són més “expeditius”.
La presidenta socialista no ha volgut deixar d’assenyalar que “es dona importància al cas de Sueca, perquè és el poble de Joan Baldoví”, el diputat en el Congrés de Compromís, i assegura que “vulneració de l’acord s’ha produït en altres municipis i no se li ha donat tant de ressò”.
0