El col·legi que Toni Cantó usa per a dir que a València no s'educa en castellà imparteix ensenyament en les dues llengües oficials
El candidat de facto de Ciutadans per a la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, ha insistit aquest dilluns en una roda de premsa en què en la Comunitat Valenciana hi ha col·legis en els quals no s'imparteixen assignatures en castellà, concretament en un en el qual estudien familiars seus. El diputat va ser presentat aquest diumenge passat com a candidat per Albert Rivera en la Plaça de Patriarca a València i ha arrancat la seua campanya criticant el model prurilingüe del Govern valencià que s'està implantant gradualment.
Ciutadans ha fet campanya a Catalunya sota aquestes mateixes premisses amb gran rèdit electoral i intenta, ara ja amb el seu nou candidat, traslladar-les al panorama valencià.
El candidat ha assenyalat en la roda de premsa a un col·legi d'una zona de València, que aquest diari no revelarà per qüestions de seguretat, en el qual assegura que familiars seus no tenen hores lectives en castellà. En la citada zona hi ha un centre públic de Primària i un altre de Secundària.
En el centre de Primària aquest diari ha verificat que s'imparteixen un 59% de les hores d'educació en valencià, un 25% en castellà i un 17% en anglés. Aquests nivells de llengua han sigut triats per la comunitat educativa -mares, pares i professorat- i sempre amb uns mínims obligatoris en cada llengua.
En l'àmbit d'educació infantil no obligatòria, el mateix centre desenvolupa des d'aquest curs un projecte educatiu experimental en el qual el 90% de les hores lectives són en valencià i el 10% en anglés. Aquests projectes també s'implanten per decisió del Consell Escolar, però no afecten els familiars als quals es refereix Cantó perquè estan en cursos superiors.
Segons Educació, els centres que han demanat projectes experimentals els han sol·licitat en valencià i anglés, encara que s'oferia la possibilitat en castellà. En aquesta etapa educativa no obligatòria no hi ha assignatures i els centres que sol·liciten projectes experimentals han d'assegurar que al final de l'etapa educativa els alumnes siguen competents en castellà, valencià i anglés.
D'altra banda, l'institut de Secundària de la zona encara manté la distribució lingüística de l'etapa del PP. El Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià (PEV), conegut com a “línia en valencià”, i el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Castellà (PIL), “línia en castellà”. En aquest centre s'ofereixen totes dues línies i no es pot impartir menys d'un 25% en valencià o en castellà.
D'aquesta manera, en totes les possibilitats que es poden plantejar en el centre al qual es refereix Cantó, el polític de Ciutadans estaria oferint dades errònies o directament falses.
La fórmula andalusa per a la Generalitat Valenciana
Cantó advoca per la fórmula andalusa per a arribar a la presidència de la Generalitat, encara que rebutja pactar amb l'extrema dreta de Vox. De fet, el diputat nega que la seua formació s'haja relacionat amb la ultradreta i sosté que Ciutadans només ha pactat amb el PP, encara que els populars sí que ho hagen fet amb el partit de Santiago Abascal. El candidat virtual, ja que encara ha de passar pel procés de primàries, tot i que que no s'espera que tinga cap contrincant de renom, prioritza arribar a acords amb els partits de l'autodenominat bloc constitucionalista, en el qual no inclou Podem, i avisa que avui dia “és complicat pactar amb Ximo Puig i amb el PSC valencià”, com denomina als socialistes valencians.
No és la primera vegada que Toni Cantó utilitza dades errònies o falses. L'actor i polític ja va haver de disculpar-se per difondre una mentida sobre les denúncies falses en els casos de violència masclista.
0