eldiario.es

9

“Llegat”, solatge d’història

Pedro Espadero omplirà per onzena vegada la plaça de l’Ajuntament d’Alacant amb la Foguera especial adulta

Reconeix que fa mesos “que no dorm” pels nervis d’aconseguir que tot encaixe en la plantà

Pedro Espadero explica al alcalde Gabriel Echávarri y a la bellesa Ana Belén Castelló la Foguera Oficial en su taller

Pedro Espadero explica a l'alcalde Gabriel Echávarri i a la bellesa Ana Belén Castelló la Foguera Oficial al seu taller Cedida / Alicante

Amb 20 metres d’alçària, més o menys com un edifici de sis altures, ‘Llegat’ omplirà la plaça de l’Ajuntament d’Alacant des del dissabte 19 de juny fins a la cremà la matinada del 24. L’autor, l’artista foguerer Pedro Espadero, es veu nerviós davant d’un moment clau en la construcció, que “no es trenque res i que tot encaixe” en el moment de la plantà.

La foguera fa un repàs “pel llegat que hem rebut dels nostres avantpassats, pel llegat literari, cultural, històric, un poc pertot”, ha explicat Espadero a eldiario.és en els moments previs a la plantà.

I tot, “ambientat amb les tradicions alacantines”. Així, una gran figura central “representa la història d’Alacant i davall hi ha un castell i damunt seu dos caps: un moro i una mora, que explica la història del castell, ‘Alicàntara’”. A més, es dóna vida al foc i “un cavall amb ales” simbolitza “les il·lusions i els somnis” de la ciutat.

El problema del conjunt és que Espadero ho té tot dins del cap i falta concretar-ho a la plaça: “és la tercera vegada consecutiva que plante i el repte era superar una foguera, la de l’any passat, que va agradar molt”.

“La idea era com superar això. Crec que sí que s’ha aconseguit, però cal veure-ho al carrer”, assenyala i afig que la superació s’aconsegueix “posant molts més diners i molt més temps”. L’artista matisa que el pressupost de l’Ajuntament és el mateix de l’any passat, una mica menys de 100.000 euros. “La inversió meua és molt més gran”, assenyala. “Més nombre d’hores, més persones, és una foguera que té més treball, encara que no assegura que al carrer siga millor”.

De fet, en ‘Llegat’ han treballat deu persones que alçaran un acabament d’unes tres tones. “És espectacular i gran, és el que ens agrada a tots, menys a mi, que l’he de plantar i he de patir-ho”, diu Espadero.

“M’absorbeix molta energia, em deixa molt nerviós”, assegura. “No dorm bé des de fa mesos, això no se sap i no transcendeix, però es passa malament. A mesura arriba la data i vénen les belleses a veure el monument, saps que està ací”. En aqueix sentit, adverteix que esperarà a veure com acaba enguany per a tornar a postular-se amb un projecte a plantar la foguera del 2017.

La foguera més important

Pedro Espadero reconeix que no competir dóna tranquil·litat “d’una banda”, perquè de l’altra els nervis estan a flor de pell. “No és qualsevol foguera. És la més important, està en un lloc clau d’Alacant i qualsevol errada ací es magnifica”, relata.

“El 17, si tot va bé, començarem a alçar”, avança Espadero, que vol arribar al cap de setmana del 18. Aqueix dia, la seua idea és que “estiga pràcticament acabada, perquè quan facen la desfilada no moleste als actes de la Federació de Fogueres i perquè lluïsca el cap de setmana, perquè se suposa que hi haurà més afluència de gent”.

Per cert, Espadero alçarà dues fogueres més: Alacant Golf i Polígon de Babel. “Tenen la seua faena i el seu temps”, conclou.

Anta Belén Castelló, bellesa del Foc 2016, antes de asistir a una mascletà

Ana Belén Castelló, bellesa del Foc 2016, abans d'assistir a una mascletà Rubèn Peñalba / Alicante

Les belleses

La bellesa del Foc 2016 és Ana Belén Castelló. Alacantina de 23 anys és comissionada de la foguera Carrer Sant Vicent. Estudia magisteri infantil i està especialitzant-se en anglès. Duu 12 anys a las Fogueres, en els que ha estat bellesa infantil, dama adulta durant tres anys i bellesa adulta.

La bellesa del Foc infantil 2016 és Adriana Nicolás. Fa cinquè de Primària al col·legi Franciscanas. És comissionada de la foguera Sant Blai de Dalt, a la que està lligada des del 2009. Ha estat dama tres anys: 2010, 2011 y 2013; i bellesa del foc l'any passat.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha