Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'AVL lliura a Les Corts la memòria de 2015, l'any del Diccionari Normatiu Valencià

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha rebut la memòria de 2015 de la AVL

elDiariocv

València —

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, acompanyat pels membres de la Mesa i representants dels grups parlamentaris, han rebut aquest dimarts al president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, el qual ha lliurat al parlament la Memòria de 2015 de l'ens normatiu.

Morera ha destacat “la bona sintonia i la normalitat institucional que s'ha assolit entre el parlament i l'AVL, cosa que hauria de ser el més normal. ”Fruit d'eixa normalitat, es fan les presentacions de les memòries, s'ha comptat amb la col·laboració de l'ens normatiu per a l'edició del mapa comarcal i a novembre vaig ser convidat a presidir una sessió plenària de l'AVL, la qual cosa és d'agrair i demostra eixa col·laboració com a símptoma de la normalitat i del respecte de les institucions valencianes a l'ens normatiu de la nostra llengua“, ha indicat el president de Les Corts.

La memòria de 2015

La iniciativa més destacada de l’any ha sigut el Portal Terminològic Valencià (Porterval), web que conté un recull lexicogràfic integrat per les unitats terminològiques específiques de determinats àmbits i dels neologismes que, pel seu caràcter especialitzat o innovador, no és possible o adequat integrar en el Diccionari normatiu valencià (DNV). El projecte té una naturalesa complementària respecte al DNV, ja que només incorpora aquells termes que no estan continguts en el diccionari. El Porterval inclou, junt amb la paraula i la seua definició, el terme equivalent en castellà, anglés i francés.

D’altra banda, també cal subratllar el tancament de la primera edició en paper del Diccionari normatiu valencià a l’octubre del 2015. Esta obra es va aprovar el 31 de gener del 2014 i es va posar a l’abast del públic en la versió informàtica immediatament. L’impacte de consultes telemàtiques al DNV durant l’any 2015 va ser ben notable, 5.330.680, xifra que duplica les consultes del primer any de funcionament.

En eixa mateixa línia de servici públic a través de les noves tecnologies, l’AVL va posar a l’abast dels usuaris el Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL), aplicació informàtica que permet diferents tipus de consultes sobre la presència de paraules, expressions o estructures sintàctiques en una extensa base de dades de textos des del segle xiii fins als nostres dies.

Entre els treballs filològics específics, cal fer menció del Vocabulari de ciències de la salut, aprovat el 17 de juliol del 2015. És el sèptim vocabulari sectorial elaborat per la institució i recull 6.854 entrades, fet que el converteix en el més extens de tots els redactats per l’Acadèmia.

L’any 2015 l’edició de l’Escriptor de l’Any fou dedicada a Carles Salvador i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va posar en funcionament el Portal de la Transparència al mes d’octubre.

Etiquetas
stats