Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig llança una llei per a potenciar les comarques a costa de les diputacions

El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, en el Palau amb els presidents de les mancomunitats.

Efe

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns l’inici dels tràmits per a una nova llei de comarcalització de la Comunitat Valenciana, destinada a enfortir legalment l’espai comarcal i en el qual ha demanat que les diputacions facen “una passa arrere” per a ajudar en aqueix procés.

Puig ha fet aquest anunci durant una reunió al Palau de la Generalitat amb els presidents de les 52 mancomunitats de la Comunitat Valenciana, on s’ha donat a conéixer també el decret d’ajudes per a despeses de funcionament a aquestes associacions voluntàries de municipis, dotat amb 600.000 euros per a enguany.

El president ha indicat que no es tracta d’augmentar la despesa i la burocràcia, sinó de “ser més eficaços tenint en compte la realitat comarcal” de la Comunitat, on les mancomunitats “tenen un paper de suma d’esforços, més enllà de les fronteres del municipi, per a prestar uns serveis més bons i de qualitat”.

Per això, ha explicat, la Generalitat ha iniciat un espai de diàleg per a un procés de comarcalització “fet des de baix”, de manera que s’ha lliurat a les mancomunitats un esborrany d’avantprojecte de llei de comarcalització o de mancomunitats, perquè durant un mes presenten les seues aportacions.

A partir del juliol, ha afegit el president, es faran també consultes a tots els sectors, amb l’objectiu que el setembre el Consell puga aprovar el text i enviar-lo a les Corts Valencianes abans que acabe l’any.

El president ha considerat que les diputacions han d’ajudar a aquest procés de comarcalització, ja que l’espai local està format pels ajuntaments –que són la base i han de continuar sent-ho–, les mancomunitats i les diputacions, i ha d’haver-hi “una coresponsabilitat”.

“Cal defensar sempre el principi de subsidiarietat, que significa que el que es puga fer des de l’espai més pròxim es faça des d’ací, perquè és més eficient”, ha ressaltat. Puig s’ha mostrat “segur” que les diputacions col·laboraran en aquest “procés de democratització que s’emprén a favor de la capacitat d’autonomia local”.

El president ha insistit a més que no es tracta de crear “una altra Administració” o d’establir “un quart nivell de l’Administració”, sinó de millorar l’“arquitectura institucional valenciana” i de redistribuir la burocràcia. A més, ha assegurat que la nova llei no suposarà “café per a tots”, sinó que es busca una comarcalització “a la carta” i que les mancomunitats siguen “instruments flexibles”.

Puig ha reivindicat que dur a terme aquest procés “des de baix” significa “que no torne a haver-hi delimitacions que no són les adequades” i que no es faça una comarcalització “des de València, sinó des del conjunt dels punts del territori”.

El president ha defensats un procés en què les comarques no suposen més despesa i duplicitat, que demostren l’eficiència i permeten “avançar democràticament”, ja que al marge de la prestació de serveis hi ha “un fet polític”.

Puig ha fet un crida perquè “des del minut zero” es compte amb els ajuntaments, les mancomunitats i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i que s’aprofite el debat per a “resoldre d’una vegada” l’ambició prevista en l’Estatut d’Autonomia de dur a terme un procés de comarcalització.

El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha explicat que per a accedir al decret d’ajudes a les mancomunitats no caldrà presentar projectes, sinó que es concediran en funció dels habitants i el nombre de municipis, i ha recordat que no es convocaven des del 2012, quan es van dotar amb 200.000 euros, enfront dels 600.000 actuals.

Etiquetas
stats