Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'escola en valencià exhibeix múscul i el conseller Marzà proclama: “Contra els atacs a la llengua, nosaltres en positiu”

El conseller Vicent Marzà participa en la 'trobada' d'Escola Valenciana a Castellar-l'Oliveral.

elDiariocv

Castellar-l'Oliveral és un autèntic enclavament d'horta del districte de Poblats del Sud, una pedania de València de poc més de 6.800 veïns, que aquest diumenge s'ha vist inundada de música, desfilades, jocs, tallers i pancartes. Paral·lelament, un altre acte similar, amb idèntic ambient festiu, s'ha celebrat en el barri del Garbinet, a Alacant, on està enclavat el Col·legi d'Educació Infantil i Primària Azorín, que ha sigut l'amfitrió de la convocatòria.

Dos de les associacions amb més tradició d'Escola Valenciana, la federació que agrupa les entitats que promouen el valencià, com són la Coordinadora d'Associacions de Pares i Mares per l'Ensenyament Públic en Valencià (*CAPPEV) i la Cívica d'Alacant, han sigut les organitzadores de les trobades en les dues principals capitals valencianes.

A Castellar-l'Oliveral ha acudit el conseller d'Educació, Vicent Marzà, que s'ha sumat al cercaviles i les activitats de la trobada. Marzà ha expressat en el seu compte de Twitter el sentit de la convocatòria, que coincideix amb resolucions judicials com la que es va conèixer la setmana passada del Tribunal Superior de Justícia, anul·lant parcialment el decret de plurilinguïsme que el seu departament ja havia deixat de costat en aprovar-se la nova llei de plurilinguïsme en les Corts Valencianes. “Contra els qui volen atacar ala llengua, nosaltres pel valencià, en positiu!”, ha escrit Marzà.

Les convocatòries de València i Alacant formen part d'un calendari d'una vintena de trobades al llarg de tot el territori valencià que es va iniciar el 15 d'abril i acabarà el 9 de juny. Segons Escola Valenciana, les sis trobades celebrades amb anterioritat a les de les dues capitals van reunir prop de 83.000 persones. A la celebrada a Castellar-l'Oliveral han acudit 25.000 persones, segons els organitzadors. En la d'Alacant hi ha hagut 9.000 assistents.

Dedicades enguany a la memòria de l'escriptor Joan Fuster, les trobades van sorgir amb la intenció de motivar en positiu els pares i mares perquè matriculen els seus fills en l'ensenyament en valencià i, encara que Escola Valenciana ha diversificat la seua activitat cada vegada més al llarg del curs, constitueixen la principal demostració de múscul del moviment que impulsa la normalització de la llengua autòctona.

Entre les activitats de la convocatòria d'Alacant destaca l'actuació de Dani Miquel, autèntic ídol musical entre els més xicotets. A Castellar-l'Oliveral l'actuació musical ha anat a càrrec del grup Rascanya.

Etiquetas
stats