eldiario.es

9

L’exportació es refreda i els taulells s’amunteguen en fàbriques de Castelló: 350 treballadors ho paguen amb els llocs de treball

Són nou les empreses de la ceràmica que han plantejat expedients de regulació d’ocupació temporals i d’extinció davant la caiguda de les vendes

Les mesures afecten més de 350 treballadors –entre acomiadaments i suspensions temporals– des del mes de juliol fins ara, segons informa CCOO

El Puerto de Castellón da salida a la exportación de cerámica.

El Port de Castelló dóna eixida a l'exportació de la indústria ceràmica.

Els treballadors del sector de la ceràmica a Castelló, un dels principals motors industrials de la província, travessen moments d’incertesa. Nou empreses ceramistes castellonenques han anunciat l’inici dels tràmits per a aplicar expedients de regulació d’ocupació que, segons CCOO, afectaran al voltant de 360 treballadors –entre acomiadaments totals i suspensions temporals de l’ocupació– a causa de la disminució important en el volum de vendes registrades des de finals d’estiu i que s’han mantingut en un període tradicionalment fluix.

Des de CCOO i UGT manifesten que encara és prompte per a saber si estem davant d’un canvi passatger en la tendència del mercat o, per contra, el descens de les vendes ve per a quedar-se. Segons les seues informacions, des del mes de juliol són 210 els treballadors que han sigut acomiadats dels seus llocs de treball i 150 els que han patit una suspensió o han vist modificat substancialment el seu horari de treball. No obstant això, insisteixen en la capacitat i la força del sector, si bé es mostren preocupats per la quantitat de producte emmagatzemat a causa de la caiguda en les vendes i la devaluació que això comporta.

Aquesta situació ve propiciada per una marcada caiguda de les exportacions al mercat internacional, que suposa un percentatge majoritari important del total de vendes del sector ceràmic castellonenc. Les sancions econòmiques, sumades a la deriva proteccionista que s’ha estés pel clima internacional, han tingut com a resposta un descens de vendes que, al seu torn, ha provocat que la producció estiga parada en els magatzems de les empreses.

El context competitiu internacional tampoc és positiu, ja que, com la italiana, la ceràmica castellonenca té una qualitat que difícilment pot competir en una guerra de preus afavorida per l’augment d’una competència de països com Turquia i Bulgària, que poden vendre molt barat.

No obstant això, les dades aportades per l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER, per la sigla en castellà) –amb seu a Castelló– de l’exercici del 2017 van mostrar un creixement moderat del 6%. Tanmateix, el balanç també revela que el principal percentatge de vendes –proper al 70%– prové del mercat exterior, per la qual cosa preocupa especialment l’impacte que la caiguda enguany d’aqueixes vendes puga tindre. La pròxima edició de Cevisama a finals de gener –la fira internacional de la ceràmica a València– serà clau per a poder fer-se una imatge més bona de la direcció en què bufen els vents.

Incertesa internacional

Ja durant el primer trimestre d’enguany es van començar a veure senyals alarmants que apuntaven a una disminució important de l’exportació. Les dades oficials de comerç exterior van establir que onze dels quinze principals països exportadors de ceràmica espanyola –Castelló n’és el màxim exponent– havien reduït significativament la seua demanda. Països com la Xina, França o Algèria, importants exportadors de taulell valencià, han reduït la seua demanda.

D’una importància especial ha sigut la disminució de demanda provinent de l’Aràbia Saudita. I és que el país del golf –d’actualitat mediàtica a causa de la polèmica amb els contractes per les fragates de Navantia– també ha reduït les seues exportacions. En total el trimestre es va tancar amb una caiguda del 39,3 per cent en el total.

Aquesta situació, si es prolonga en el temps, pot portar repercussions econòmiques serioses per a infraestructures vitals de la província, com el port de Castelló, que ha esdevingut una infraestructura estratègica per a la indústria ceràmica i les seues exportacions als mercats més grans del món i que l’ha situat entre els principals ports d’Espanya.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha