Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El nombre de terrasses augmenta un 20% a València en un any i ja hi ha 4.000

Varias terrazas ubicadas en la plaza Mariano Benlliure.

Carlos Navarro Castelló

Terrasses immenses que s’estenen per voreres, carrers de vianants i places, i deixen un espai mínim per als vianants, que en alguns casos s’amuntonen i fan cues per poder passar entre les façanes dels establiments i les muralles de taules i cadires.

Aquesta situació s’ha desbordat a València fins al punt que s’ha duplicat el nombre d’autoritzacions en la ciutat en els últims quatre anys.

Així, s’ha passat de les 1.794 instal·lacions que hi havia en 2011, any en què va entrar en vigor la prohibició de fumar en l’interior dels locals d’hostaleria, a les del voltant de 4.000 que va revelar el mateix alcalde Joan Ribó fa dies escassos, una xifra que suposa un increment del 20% respecte de l’any passat.

Aquesta situació ha provocat nombroses queixes pels veïns per les dificultats de mobilitat que suposen les terrasses per al pas dels vianants i de persones amb mobilitat reduïda, una cosa que s’esdevé especialment en carrers cèntrics com ara Ribera i adjacents, o a la plaça de Marià Benlliure, per posar-ne alguns exemples, a més de les principals zones d’oci de la ciutat com el Carme, Russafa, Cánovas o Xúquer.

Al juliol de l’any passat va entrar vigor la nova ordenança d’Ocupació del Domini Públic, que, a pesar d’endurir les condicions per a poder obtenir llicències i per a controlar les superfícies de les terrasses, no ha aconseguit frenar-ne l’expansió per tota la ciutat.

Entre les novetats, la normativa obliga a deixar 1,5 metres d’espai per als vianants (30 centímetres més que anteriorment) i 1,30 metres a Ciutat Vella. A més, obliga els propietaris dels negocis a delimitar amb pintura verda l’espai autoritzat per a taules.

No obstant això, aquesta última mesura està paralitzada davant de la falta de personal municipal, ja que són els tècnics del Consistori juntament amb la Policia Local els que han de comprovar que les mesures són correctes. Actualment hi ha tan sols al voltant de 400 terrasses delimitades.

Davant d’aquesta situació, el nou equip de Govern municipal (PSPV, Compromís i València en Comú) ha habilitat una partida pressupostària per a contractar personal i donar un impuls a aquest servei, que suposa un millor control, ja que evita que els hostalers envaïsquen més via pública de la que els correspon.

A més, l’Ajuntament ha anunciat que no concedirà llicències noves per a instal·lar taules i cadires als carrers de l’Eixample remodelats fa poc amb voreres més àmplies. Tampoc en el tram del carrer de Sant Vicent que està reurbanitzant-se.

Al mateix temps, des de la Regidoria d’Espai Públic negocien amb la Federació d’Hostaleria una normativa nova per a les terrasses aplicable en tota la ciutat.

Més multes que en tot el 2014

Davant de la multitud de queixes veïnals, la Policia Local ha incrementat enguany el control sobre les terrasses. En aquest sentit, segons han informat fonts d’aquest cos, en el que va d’any han posat un total de 518 denúncies, i han superat ja les 485 de tot l’any passat.

La majoria de sancions són per tenir la terrassa muntada malgrat no disposar de la llicència i per excedir-se en l’horari autoritzat. Les multes poden arribar a 1.500 euros i la retirada de les taules i les cadires.

Etiquetas
stats