Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP s'esborra una altra vegada del consens: No participaran en la mobilització pel finançament

La líder del PP valencià, Isabel Bonig

EFE

València —

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, ha manifestat a EFE que el seu partit no estarà en la gran mobilització que s'està plantejant sobre el finançament autonòmic, doncs no té “cap sentit” i qüestions com aquestes no es negocien “amb la pancarta”.

Bonig ha ressaltat que primer es va dir que aqueixa mobilització es faria a l'entorn del 9 d'Octubre, però després es va plantejar que seria el 30 de setembre, “un dia abans del pretès referèndum il·legal de Catalunya”.

En la seua opinió, les coses cal negociar-les o dialogar-les en els llocs que correspon, com en el Consell de Política Fiscal i Financera o en els Ministeris, però no amb “una pancarta, una manifestació i omplint els carrers demanant inversions i un canvi de finançament”.

En aquest segon any de la legislatura “li ix a l'esquerra el seu ADN, que és la pancarta i la protesta, en lloc de gestionar i resoldre problemes, que és molt més complicat”, ha asseverat.

Bonig ha indicat a més que aquesta mobilització es planteja en un moment en què el ministre de Foment acudeix a la Comunitat “setmana sí, setmana també” per a atendre “obres històriques paralitzades” durant el govern de Zapatero, com la variant de Benissa, el port de Querol a Morella, el túnel passant o el Corredor Mediterrani.

“Crec que també és just reconèixer aqueixa labor i intentar en els despatxos i en les negociacions traure tot el màxim possible per a la Comunitat i per als valencians, en lloc de posar-se una pancarta”, ha manifestat.

“No té cap sentit”

Ha destacat que “no té cap sentit” mobilitzar-se per un finançament just quan en la Conferència de presidents del gener passat el president del Govern es va comprometre amb tots els presidents autonòmics a crear una comissió d'experts per a revisar el model de finançament, que ja ha elaborat un dictamen.

Bonig ha recordat que l'actual model de finançament, que perjudica “greument” a la Comunitat i que beneficiava “a l'Andalusia del PSOE i a la Catalunya nacionalista”, ho van aprovar José Luis Rodríguez Zapatero i l'actual consellera de Sanitat, Carmen Montón.

Ha afegit que llavors l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, “no va dir absolutament res”, i que el PP es va quedar “sols en la reivindicació”.

La dirigent popular ha destacat que el president té en aquests moments el “suport incondicional del PP” per a aqueix canvi del model de finançament, i ha considerat que aquesta “lleialtat i altura de mires del principal partit de la Comunitat és digna de tenir en compte i d'elogiar”.

Bonig ha recordat que tant Puig com el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, estan “relativament contents” amb l'informe dels experts, que reconeix “moltes exigències” de la Comunitat, com una cartera de serveis concorde a la població, de manera que hi haja igualtat en l'accés als serveis públics, o una clarificació en el sistema de repartiment dels fons.

No cap negociació per la quitació

Respecte a la quitació que planteja el vot particular de l'expert valencià, ha indicat que el propi expert indica que no cap ara dins de la negociació, i ha assenyalat que en aquest moment s'està reclamant el deute a cap comunitat, i tampoc a la valenciana.

Ha afegit que més del 80 % del deute de la Comunitat la té mutualitzada l'Estat i amb un interès zero, la qual cosa ha permès a aquesta terra estalviar 1.200 milions en el 2016 respecte dels interessos que pagava en el 2014, amb l'últim govern del PP.

“Per tant, açò caldrà negociar-ho posteriorment, igual que la pujada d'impostos”, ha assenyalat Bonig, qui ja ha anunciat que s'oposaran a una pujada impositiva si va dirigida a destinar 384 milions d'euros a “crear organismes i ens per a endollar a gent”.

Etiquetas
stats