Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig aposta per un model federal i una Constitució adaptada a les “noves circumstàncies”

El president Puig i la vicepresidenta Oltra en l'acte celebrat aquest diumenge a Alacant

Rubén Peñalba

Alacant —

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat una reforma de la Constitució Espanyola que adapte els “acords” del 1978 a “les noves circumstàncies”. Ho ha fet durant l’acte institucional per la celebració del Dia de la Constitució a Alacant, on ha lliurat la primera distinció de la Generalitat a la Defensa de les Llibertats i els Drets Constitucionals, que ha recaigut a títol pòstum en la figura de Miquel Grau.

Puig ha rebutjat “la por”de qualsevol reforma que afecte la Constitució i ha assegurat que hi ha “moltes raons” per a fer-ho. Així, ha afirmat que la reforma ajustaria la Carta Magna, perquè es tracta no sols de fer “valdre els drets reconeguts” sinó de reconéixer drets nous i de “donar noves garanties als drets ja existents”.Per a Puig, la Constitució del 1978 va crear “un règim d’autonomies” que pot ser “millorat” des de l’“experiència viscuda”.

El president valencià ha apostat per anar cap a un model federal que “garantisca la igualtat dels ciutadans i la singularitat dels territoris”. S’ha mostrat “agraït” pel que ha suposat la Constitució, però creu que ha de mantenir-se“viva” per a adaptar-la “ als nous vents que bufen en la nostra societat i en el món”.

“El vaixell que ens vam dotar el 1978 era oportú i les veles també. Però hem de moure’l amb sentit comú, complint els mandats constitucionals i res no ha d’impedir-nos introduir les millores per a arribar, com deia Ausiàs March, al port desitjat”, ha relatat.

Parafrasejant Ernest Lluch, Puig ha reiterat que les polítiques que funcionen, han de mantenir-se, i només modificar-se les que no funcionen. “L’única cosa inamovible serà la defensa dels grans principis que han de portar-nos a una situació millor, dins d’allò que és humanament possible, perquè la llibertat política, l’eficàcia econòmica i la justícia social avancen”, ha dit.

Distinció a Miquel Grau

El Consell ha atorgat la primera distinció de la Generalitat a la defensa dels drets i les llibertats constitucionals a l’activista alacantí Miquel Grau. Miquel Grau va rebre un rajoladaal cap llançada per un membre de l’extrema dreta quan apegava cartells en favor de l’Estatut d’Autonomia el 6 d’octubre de 1977. Moriria deu dies després en l’Hospital General d’Alacant. L’Ajuntament d’Alacant li va concedir la Medalla d’Or a títol pòstum el juliolpassat, que també va recollir, com aquest diumenge, el seu germà José Ramón.

Etiquetas
stats