Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Soler considera un “pas endavant” que es flexibilitze el sostre de dèficit en el Consell de Política Fiscal

Un moment de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

eldiariocv / Europa Press

València —

0

El Ministeri d'Hisenda donarà un lleuger marge a les comunitats autònomes en el dèficit d'enguany encara que no retornarà la mensualitat de liquidació de l'IVA de 2017. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha considerat que la mesura és un “canvi substancial” enfront de la “política austericida” de l'anterior ministre d'Hisenda amb el PP, Cristóbal Montoro. “Si es confirma aqueixa xifra, és un pas endavant”, ha assenyalat.

Soler ha disgragat el cobrament de l'IVA de 2017 d'aquesta proposta de dèficit per part del Ministeri d'Hisenda, però s'ha mostrat menys bel·ligerant que altres consellers d'altres autonomies, que han plantejat portar als tribunals la devolució de la mensualitat. En la seua opinió, en el cas que es puguen sumar tots dos assumptes, “seria estupend”. El Consell estima que la xifra deixa un marge de 230 milions d'euros més d'endeutament que el que es preveu.

El conseller d'Hisenda reivindica un dèficit asimètric del 1,2% per a la Comunitat Valenciana, una compensació del sistema d'infrafinançament. La valenciana és l'autonomia pitjor finançada d'Espanya i es calcula que aquest sistema deixa un forat de 1.500 milions anuals en les arques públiques.

El Ministeri d'Hisenda no tindrà en compte la part del dèficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu de 2017 a l'hora de comptabilitzar el dèficit de les comunitats autònomes de 2019, que estima que va tancar en el 0,5% del PIB, si bé calcula que rondaria el 0,3% si es descompta aquest efecte. A més, ha flexibilitzat els objectius de dèficit i posarà en marxa un extra Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb una mena del 0%.

D'aquesta forma, després de descomptar l'efecte de l'IVA, les comunitats que registren un dèficit del 0,1% o inferior s'entendrà que van complir l'objectiu en 2019, segons ha traslladat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, als consellers autonòmics en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF), han informat a Europa Press en fonts presents en la reunió.

Etiquetas
stats