Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El pla estratègic de Marzà: salvació per al món cultural?

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en la presentació de Fer Cultura.

Moisés Pérez

València —

Després de mesos de malestar al món de la cultura, el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà (Compromís), va presentar fa uns dies el seu full de ruta per a reanimar uns sectors culturals ferits quasi de mort. Amb una inversió de 500 milions d’euros, Marzà pretén bastir una indústria cultural potent, i que siga considerada, alhora, com un puntal més de l’Estat de Benestar.

Elaborat per especialistes en economia de la cultura de la Universitat de València i comptant amb l’opinió de distints representants del sector, el pla del Consell planteja objectius ambiciosos, com crear entre 8.000 i 10.000 llocs de treball en l’àmbit cultural; incorporar 8.000 aficionats més a la pràctica del teatre, la dansa i el circ; o arribar a dos milions d’espectadors de teatre cada l’any. Però, quina ha estat la reacció dels diversos sectors culturals després de la presentació del pla?

“L’acollim molt positivament. Estem il·lusionats”, respon Dolors Pedrós, de l’Associació d’Editors del País Valencià. L’opinió és compartida en el sector del llibre: “Estem contents perquè per primera vegada hi ha una planificació en la cultura”, afirma David Casas, del Gremi de Llibrers de València. “Amb el nou govern ens han escoltat. Això amb el PP no passava”, crítica i ressalta el Pla de Promoció de la Lectura inclòs en el pla global de la cultura. Encara que adverteix: “250.000 euros per a promocionar la lectura són pocs diners. Espere que només siga el primer pas de molts més”. Pedrós en llança una altra: “El consum de llibres ha baixat molt. S’han d’executar més mesures, que siguen realistes i ambicioses, per a corregir aquesta tendència. Falta més detall en el pla”.

La mateixa sensació sura en el sector audiovisual. “Acollim de manera positiva aquest pla”, expressa Joan Durà, portaveu de la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià. “El projecte no està acabat, perquè el que s’ha presentat és encara molt difús. Hi falten els detalls i les mesures concretes”, comenta, i sentencia: “Ens hem de reunir amb la Conselleria per detallar-ho tot. El pla és un bon pas. Però falta concretar-ho tot”.

Amb mesures com la promoció de la música en viu a través del festival Trovam i la intenció d’augmentar considerablement el nombre de concerts i d’actuacions en directe, des del sector han acollit aquest pla de manera bastant positiva. “Els objectius i les mesures recollits són bastant encertats, encara que durant l’elaboració del pla vam tenir la sensació que des de la Universitat tenien bastant desconeixement del nostre sector”, afirma Armand Llàcer, representant del Circuit de Música Urbana de València, de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana i de l’Associació de Sales de Música en Directe: En Viu. “El nombre de concerts a què es vol augmentar potser és una mica agosarat. Cal consolidar l’escena i crear cultura de club”.

Des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) es feliciten perquè el pla toque “quasi tots els punts que vam reclamar en la campanya electoral a tots els partits”. Pel que fa a la intenció d’augmentar fins a 2,5 milions d’espectadors de música en viu i incrementar els concerts de música dels 4.900 actuals a 10.000, l’FSMCV recorda que “les societats musicals van dur a terme l’any 2009 5.500 actuacions”. “Encara que és positiu, volem reunir-nos amb el Consell per a concretar les mesures del pla”, demana el president de les bandes de música, Pedro Rodríguez.

Crítiques en les arts escèniques

Crítiques en les arts escèniquesPer bé que en tots els sectors indiquen que el pla necessita més concreció, en el sector de les arts escèniques van més enllà. “Voler arribar a la fita que l’1% del pressupost corresponga a cultura és una dels pocs aspectes positius. El pla és molt genèric. No sabem res de com es distribuiran els diners, ni en quines línies s’invertiran”, opina Toni Benavent, membre de la junta de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (Avetid). Des de l’Associació de Dansa de la Comunitat Valenciana argumenten que “encara és massa prompte per a valorar el pla”.

Ximo Solano, president de l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià (AAPV), crítica que “les xifres donades no quadren” i que el full de ruta parteix d’una “incomprensió sobre la situació del sector”. “No es poden posar al mateix nivell el teatre amateur i el professional”, censura. “Hi ha coses que em deixen perplex. Elements com la butaca solidària estan molt bé i són necessaris, però no es parla de com ressuscitar un sector amb empreses que tanquen i amb un 80% de desocupació”, lamenta Benavent.

“Cal posar les xifres en perspectiva. La inversió anunciada suposa situar-se en nivells de l’època de Consuelo Ciscar. No res més”, critica Solano. “Com es repartiran per sectors culturals? Amb quines prioritats i quins criteris?”, es pregunta el dramaturg Manuel Molins, i assenyala: “El pla té una concepció neoliberal. No s’hi esmenta la cultura com un bé públic”. Molins qualifica el full de ruta de Marzà d’“idea monumental” i censura l’absència del president Ximo Puig en l’acte de presentació.

Tant Solano com Benavent reclamen un pla de xoc per a ressuscitar al sector de les arts escèniques. “Cal treballar el circuit de teatre i agilitzar el cobrament de les ajudes del 2015. De les del 2016, encara no n’ha eixit ni l’orde, quan en altres autonomies sí que s’han aprovat ja”, demana Benavent com a mesures “per a actuar davant d’un malalt que està estés en terra sense aplicar-li cap remei per a guarir-lo”. “Sol·licitem un pla de xoc en el sector urgent. Però com que la presència de la cultura en l’Acord del Botànic: ni està ni se l’espera”, denuncia Solano. “La urgència és per a ahir”, afig Benavent. El projecte estrela de Marzà per a ressuscitar la cultura genera divisió d’opinions al món cultural.

Etiquetas
stats