Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El primer any de Ximo Puig, a examen

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en el ple de les Corts

Miguel Giménez

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, se sotmetrà dimecres al seu primer debat de política general –l’any passat no es va celebrar perquè el socialista i el Consell del Botànic acabaven d’arribar al govern– amb temes com la posada en marxa de la nova radiotelevisió, l’infrafinançament autonòmic, la renovació de l’Acord del Botànic o la problemàtica dels incendis forestals damunt de la taula. El cap del Consell defensarà l’“estabilitat i l’honradesa” d’un govern que ha centrat l’acció a atendre les urgències socials i a alçar la “hipoteca reputacional” de la Comunitat Valenciana. No obstant això, encara té deures pendents.

La posada en marxa de la nova radiotelevisió és, sens dubte, una de les qüestions que de ben segur centrarà una gran part del debat. Malgrat els anuncis fets abans i després de les eleccions autonòmiques, la reobertura de l’ens públic valencià continua sense concretar-se. Al juliol, les Corts van aprovar –amb l’abstenció del PP– la llei que havia de servir de veritable punt de partida de la nova televisió. Els vetos entre el PP i Podem, però, mantenen bloquejat –de moment– el consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). On sí que sembla que hi ha consens és en la figura del que en serà president, Enrique Soriano (el nom proposat pel PSPV després del ‘no’ a la seua primera opció, Josep López).

Un altre dels temes sobre els quals pivotarà el debat és l’infrafinançament. El caducat model de finançament autonòmic, aprovat el 2010 pel Govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, detrau al voltant de 1.300 milions d’euros anuals i fa que la Generalitat Valenciana siga econòmicament inviable i que només subsistisca gràcies a l’‘almoina’ dels préstecs del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). A més, el debat té lloc en un moment d’incertesa a Madrid, amb el Govern en funcions i l’amenaça d’unes terceres eleccions generals molt a prop –la líder del PP valencià, Isabel Bonig, fins i tot va provar de ‘comprar’ els vots dels diputats de PSPV i de Compromís en la fallida investidura de Mariano Rajoy a canvi d’una millora del finançament autonòmic.

Una vegada apartada, sembla, almenys momentàniament, l’entrada de Podem en el Consell –la formació morada sosté l’executiu de Ximo Puig i Mónica Oltra–, el Govern valencià té pendent afrontar una renovació de l’Acord del Botànic. Per això, Antonio Montiel, portaveu del partit dels cercles, ja ha fet arribar als socialistes i als valencianistes un primer document per al debat i per a reformar el pacte signat fa aproximadament quinze mesos entre les tres formacions.

Durant el debat de política general també afloraran qüestions com la política en matèria d’ocupació que es va impulsant des de la qüestionada Conselleria d’Economia Sostenible, amb controvèrsies com la dels horaris comercials; la polèmica relacionada amb la Conselleria d’Educació i els enfrontaments amb l’ensenyament privat i concertat, l’últim a compte de la disputa amb la Universitat Catòlica de València per la decisió que els alumnes dels centres privats no puguen fer pràctiques en hospitals públics; la situació dels interns en residències després de la polèmica foto en el macrogeriàtric de Carlet, que ha comportat el cessament del responsable del centre; la reorganització de l’Administració i la nova llei de la funció pública i la intenció del Consell de regularitzar la situació de 5.500 interins; o els incendis i les polítiques de prevenció. El foc ha cremat durant l’estiu al voltant de 7.000 hectàrees a la Comunitat Valenciana i ha fet que el president haja anunciat una llei per a evitar la urbanització del sòl carbonitzat i la posada en marxa d’una unitat de la Policia Autonòmica encarregada d’investigar els incendis forestals.

Etiquetas
stats