Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge cita la mà dreta de Barberá per aclarir el blanqueig del PP

L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau

elDiariocv

València —

El jutge que investiga el cas Taula, la investigació més gran sobre corrupció a la Comunitat Valenciana, ha decidit prorrogar un mes més, fins al 14 de maig, el secret de sumari sobre la investigació de les mossegades o comissions il·legals per les quals estan imputats desenes de càrrecs públics del PP i uns quants empresaris.

L’altra peça de cas Imelsa o Taula, la del blanqueig de capitals en el grup municipal del PP a València, continua el seu curs. El magistrat ha citat a declarar, com a testimoni, Alfonso Grau, exvicealcalde de València i en un altre temps –ara estan distanciats– home de confiança de Rita Barberá.

L’exalcaldessa de la ciutat va culpar Grau de la investigació oberta contra ella. Aquest, per la seua banda, ha insinuat que Barberá podria conéixer els detalls del pretés finançament il·legal del PP de València. “Alguna cosa sí que sabia”. Grau, jutjat pel cas Nóos i imputat per suborn, és marit de María José Alcón, l’exregidora, també imputada per blanqueig, que reconeixia la “corrupció total” en el partit.

Auxili del Tribunal de Comptes

Segons el Tribunal Superior de Justícia (TSJ), el magistrat, a petició del fiscal, ha demanat l’auxili del Tribunal de Comptes; l’organisme públic encarregat de supervisar la legalitat de la comptabilitat dels partits i de les institucions. A més pregunta a l’òrgan interventor del Consistori si el compte bancari obert a nom del Grup Popular “era un compte objecte de control o supervisió comptable per l’Ajuntament de València” o era gestionat de manera autònoma per aqueix grup polític.

Relació completa d’assessors i de regidors

El jutge també ha demanat a l’Ajuntament de València una relació completa dels assessors del PP, de l’Alcaldia i de la Vicealcaldia al març del 2015, quan es va produir el pretés blanqueig investigat. Segons creuen la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil, es feia servir un sistema bastant bast per a blanquejar diners procedents, presumptament, de donacions il·legals o de mossegades en l’adjudicació de contractes: regidors o treballadors del partit transferien 1.000 euros per via bancària que després rebien, per no deixar rastre, en bitllets de 500.

Per a aclarir aquest extrem, el magistrat prendrà declaració una altra vegada a un dels regidors imputats –Cristóbal Grau– i tres treballadors del PP en el consistori.

Taula: 115 imputats per corrupció

En el Cas Imelsa o Taula, la peça principal del qual continuarà sent secreta fins al pròxim 14 de maig després de la nova pròrroga acordada per l’instructor, hi ha 115 investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’Administració pública, entre els quals, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per a manegar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes.

Sempre segons el TSJ, la causa, que es va saldar amb la detenció al final del gener de 24 persones, entre elles l’expresident de la Diputació de València i del PP provincial, Alfonso Rus, i altres exalts càrrecs de diverses administracions, consta de 15 toms (4.500 folis). La documentació confiscada en els registres està classificada en deu peces documentals, integrades, cadascuna, per uns quants toms.

Etiquetas
stats