Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Mas demana el dret a decidir per cuidar sense tuteles “la rosa” que és Catalunya

Artur Mas dice que siempre hay alguna manera de hacer una consulta desde la legalidad

EFE

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui a la diada de Sant Jordi la necessitat d'exercir el dret a decidir per cuidar “la rosa” que és Catalunya i fer-ho “sense tuteles” per part de l'Estat. Mas ha pronunciat amb motiu del patró de Catalunya una breu declaració institucional, d'uns cinc minuts, des del Palau de la Generalitat.

En el seu discurs, Mas s'ha recolzat en la metàfora de la rosa per fer un retrat de la situació de Catalunya: “La rosa té flor i també algunes espines, però junts esquivarem millor els esgarrinxades”, ha assenyalat. Mas ha afirmat que Catalunya té “un gran potencial que està retingut en part per la manca de recursos” i que, per això, “s'ha d'exercir el dret a decidir, per poder cuidar la nostra rosa sense tuteles”.

El president català ha subratllat que Sant Jordi és una jornada en què es regalen i es reben roses i llibres, pel que és un dia en què “no es pot viure al marge dels altres”. En aquest sentit, Mas ha fet una crida a la unitat dels catalans davant “temps de dificultat” que només se superaran, ha dit, amb “capacitat de treball, generositat i innovació”.

El cap del Govern ha fet un reconeixement de l'esforç de les empreses, els ciutadans i les famílies que treballen per superar les dificultats econòmiques i ha remarcat que aquest és el gran actiu de Catalunya: “La rosa té espines però també té una flor”, ha remarcat, “Si ens ajudem a cuidar la nostra rosa sortirà un jardí esplèndid”, ha augurat Mas, que, citant un fragment de “El Petit Príncep”, ha subratllat que “el temps que dediques a la rosa és el que la fa important”.

El president ha encoratjat els catalans a posar avui la “senyera” als balcons, a sortir a passejar amb els éssers estimats ia comprar roses i llibres, a “un gest als escriptors, a les editorials ia la llengua”.

“No convé revelar l'estratègia” per arribar a la consulta

En una entrevista al diari El Punt Avui, el president català assegura que per arribar a celebrar la consulta sobiranista “tenim molts camins diferents” i en aquest sentit “hem d'esgotar totes les possibilitats, inclosa la de la via que pretén fer la consulta d'acord amb l'Estat”. Mas indica, però, que ara “estem en un punt en què no convé revelar l'estratègia fins a les últimes conseqüències. Això només dóna arguments als nostres adversaris per enfonsar l'estratègia. No siguem tan babaus de explicar-ho tot”.

El president català diu no sentir-se “ni sol ni atrapat” en aquest procés i assegura que en el seu govern “no hi ha cap divergència” al respecte, només “opinions complementàries”, mentre declara que “serem cent per cent fidels al que s'ha pactat amb l'electorat, amb el Parlament, amb ERC i amb la mateixa CiU”.

Mas reconeix l'existència d'“incomoditats” amb sectors d'UDC perquè hi ha persones dins d'Unió que creuen que CiU ha fet “un gir massa radical”, però afirma que totes les decisions s'han pres de mutu acord entre els dos partits, per la qual cosa “jo veig UDC arribant junts amb CDC fins a la consulta”.

Preguntat per si tornarà a ser “presidenciable” per CiU, Mas respon: “Si el procés no ha conclòs i cal que jo estigui, escoltaré les opinions que hi hagi en aquest sentit. Donant per fet que jo no em vull eternitzar, no em vull perllongar a la presidència de la Generalitat (...) la meva situació va lligada al procés ia la seua finalització, espero que amb èxit ”.

Etiquetas
stats