Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau deixa de ser portaveu de la PAH

Ada Colau durant una entrevista en un cafè del barri de Gràcia. / Carmen Secanella

Juan Luis Sánchez

Madrid —

És la cara més coneguda de l'era post15M. En un ambient on la visibilitat estava penalitzada, Ada Colau ha aconseguit que pràcticament ningú discutís la seva tasca com a portaveu a la PAH, cremant-se en platós de televisió, programes de tot tipus, entrevistes fins a la sacietat. Però ha dit “fins aquí”.

Ada Colau deixa de ser portaveu de la PAH. Ho ha anunciat en privat als diferents col·lectius associats a la plataforma a tot Espanya, en una carta a la qual ha tingut accés eldiario.es. “Que 'Ada Colau' deixi de ser portaveu no hauria de ser especialment notícia”, diu a la postdata del seu text. Ho és, i tant ella com els seus companys són conscients de la repercussió mediàtica de les decisions de l'activista més mediàtica.

Ada Colau portava treballant en assumptes d'habitatge i justícia social, primer a l'Observatori DESC i després especialment des de la PAH, ja abans que els desnonaments es convertissin en tema de conversa a tot l'estat. Ella, al costat de milers més, van aconseguir dotar els moviments antidesnonaments, i tot el discurs que els subjau, d'una legitimitat i un suport social que va arribar a estar per sobre del 80% en les enquestes del CIS. Els debats polítics i grans mitjans van començar a cridar-la recurrentment després el 5 de febrer de 2013, quan va comparèixer al Congrés i va dir-li criminal al representant de la patronal dels bancs.

Ada Colau seguirà lligada com a activista a la PAH. La seva cara deixarà de ser tan visible com a portaveu de la plataforma. Els estatuts de la PAH estableixen que cap portaveu de la PAH pot participar, mentre ho sigui, en actes electorals. No obstant això, en la seva carta, Colau aclara que no se'n va per “fitxar” per cap partit polític, dels que ha rebut nombroses propostes, tot i que sí que admet que moltes vegades s'ha “mossegat la llengua” per no dir algunes coses perquè aquestes no s'atribuïssin a opinions polítiques de la PAH. Ara podrà fer-ho més lliurement.

No obstant això, també en la seva carta, Colau afirma que “com a ciutadana, estaré encantada de donar suport i participar de processos amplis que plantegin un canvi real en les formes de fer política”; i segueix una mica més: “Tant de bo siguem capaços de crear nous dispositius que ens permetin reapropiar-nos de les institucions per fer que de veritat serveixin al bé comú, perquè ens hi va la vida i les de les nostres filles i fills en això”.

Etiquetas
stats