Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Institucions i partits catalans expressen la seva solidaritat amb les víctimes de París

Minut de silenci davant la Generalitat

elDiario.es Catalunya

Agències —

Les institucions i els partits catalans s'han concentrat aquest migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar la seva consternació pels atemptats ocorreguts a París aquest divendres a la nit. La convocatòria, a càrrec de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, ha reunit a les 12 hores a les principals autoritats catalanes, i s'hi han sumat el cònsol de França a Barcelona, Edouard Beslay, i diversos centenars de ciutadans, que d'aquesta manera han volgut mostrar la seva solidaritat amb el poble francès.

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o bé l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres autoritats, han ocupat la primera fila d'autoritats. També han acudit a la concentració per mostrar el seu condol a la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; els consellers en funcions Santi Vila (Territori), Ferran Mascarell (Cultura), Boi Ruiz (Salut) o bé Andreu Mas-Colell (Economia).

També ho ha fet Albert Rivera i Inés Arrimadas en nom de Ciutadans, Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz pel PPC, Ferran Pedret pel PSC; Oriol Junqueras i Marta Rovira, entre d'altres, per ERC; Lluís Rabell i Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot o bé Jordi Turull en nom de CDC i Ramon Espadaler per UDC, entre d'altres dirigents polítics.

Artur Mas: “La sang que ha corregut a París és la nostra”

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha mostrat el seu condol i solidaritat amb el poble francès i ha sentenciat: “La sang que ha corregut a París és la nostra”. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat després del minut de silenci que han guardat aquest migdia partits i institucions catalanes a la Plaça Sant Jaume en solidaritat amb les víctimes de París, Mas ha volgut d'aquesta manera mostrar el seu suport a un poble “veí, amic i aliat” com el francès, ha remarcat.

Mas, que ha comparegut davant la premsa al costat d'una senyera amb un crespó negre, ha assegurat que aquesta onada d'atemptats no té “res a veure” en cap cas amb disputes “entre religions”, sinó que es tracta de la “lluita” entre els que volen “fer el bé”, que són molts, ha recalcat, i els que volen fer el mal, que són “uns pocs”.

Mas ha explicat que des del primer moment ha estat en contacte amb les autoritats franceses que són a Catalunya, entre elles el cònsol de França a Barcelona, per mostrar-los la seva solidaritat i posar-se a la seva disposició, i ha afegit que també ha parlat amb l'ambaixador francès a Espanya amb la mateixa finalitat.

Ada Colau: “Barcelona s'expressa unida contra la barbàrie”

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha sumat a la solidaritat amb els parisencs i ha afirmat que “Barcelona avui s'expressa unida per rebutjar de forma enèrgica la barbàrie que ha viscut la ciutat de París”. Colau ha traslladat aquest matí la seva “consternació, dolor i tristesa” a l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, segons ha explicat a la premsa.

Colau s'ha referit també a la trobada de Premis Nobel de la Pau celebrada ahir a Barcelona per recordar que “en l'obertura del congrés ja vam expressar que Barcelona és ciutat de pau i solidaritat, que ha rebutjat sempre tota violència, de tot tipus, vingui de on vingui”. 

Investiguen un cotxe cremat amb matrícules franceses a dins

Els Mossos d'Esquadra estan investigant un cotxe que ha aparegut cremat a Vidreres (Girona) amb diverses matrícules a dins, algunes d'elles franceses, i uns 15 dispositius mòbils. Per coincidència temporal, la policia s'ha plantejat una possible relació amb els atemptats esdevinguts a París, tot i que el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha comparegut per expressar rotundament que és “irresponsable” establir per ara qualsevol relació entre els fets.

La policia ha trobat el cotxe al voltant de les 12 de la matinada amb matrícules de diversos països -entre elles franceses- cremades a l'interior del vehicle, així com dispositius de telefonia mòbil “amb diversos codis PIN i PUC per ser activats”, ha concretat Jané a preguntes dels periodistes. No obstant això, el conseller ha estat molt clar en afirmar que aquests fets són els únics confirmats i que “anar més enllà seria irresponsable”.

El conseller ha comparegut al costat del director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, per explicar els dispositius de seguretat que es mantenen activats a Catalunya. Ha recordat que el nivell d'alerta és de 4 sobre 5 des dels atemptats al gener a la revista Charlie Hebdo de París. És una situació de “màxima alerta” perquè, segons ha dit, es “pot produir” un atemptat. Ha detallat també que la Generalitat està en contacte permanent amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Etiquetas
stats