Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem proposa Xavier Domènech per a la presidència del Congrés

ECP proposa Xavier Domènech per a la presidència del congrés.

elDiario.es Catalunya

En Comú Podem ha proposat el seu portaveu Xavier Domènech com a candidat a la presidència del Congrés dels Diputats en la votació que tindrà lloc dimarts que ve. La candidatura és fruit del consens entre ECP i les confluències A la valenciana i En Marea, i compta amb l'aval de Unidos Podemos per teixir una alternativa al nom que pugui sortir de les converses entre PP i Ciutadans.

Amb aquest moviment Unidos Podemos i les confluències pretenen forçar el PSOE a decidir entre Domènech i el candidat que pugui sortir d'un acord de PP i Ciutadans. El sistema d'elecció a president de la Cambra preveu que si cap nom aconsegueix la majoria absoluta en primera votació -com és d'esperar-, els dos que obtinguin més vots s'enfrontaran en una segona votació en què guanyarà el que aconsegueixi majoria simple.

L'objectiu de les confluències i Unidos Podemos és que el seu candidat accedeixi a aquesta segona votació, i per això han traslladat la seva proposta a partits com CDC, ERC i PNB, amb qui sumarien 93 vots, més que els escons amb què compta el PSOE. Arribat el cas, els de Pedro Sánchez es veurien forçats a escollir entre Domènech o el candidat del PP. “Esperem que el PSOE vegi favorable aquesta candidatura, que es tradueix en una majoria d'esquerres i en un canvi de cicle”, ha afirmat ECP en un comunicat.

Per seduir ERC i CDC, els morats asseguren que una presidència de Domènech enviaria un “clar missatge de compromís” amb l'“acceptació de la plurinacionalitat” de la Cambra. Fonts d'En comú Podem detallen que encara no compten amb una resposta dels partits sobiranistes, però que d'entrada no ho veuen amb mals ulls.

No obstant això, les primeres reaccions dels al·ludits no han estat precisament amables. “No tireu merda sobre ERC en les vostres negociacions amb el PSOE”, els ha deixat anar el número 2 dels republicans, Joan Tardà, a través de Twitter. També a través d'aquesta xarxa social el portaveu d'ERC Gabriel Rufián ha retret a Domènech que vulgui pactar amb CDC per arribar a la presidència del Congrés però no a Catalunya per avançar cap a la república catalana.

No és una jugada fàcil la de les confluències i Unidos Podemos. Perquè Domènech quedi segon en la votació cal comptar amb que Ciutadans opti aquest cop per no donar suport al candidat del PSOE com va fer en la legislatura passada amb Patxi López. Aquesta és una hipòtesi que no es pot descartar, ja que els d'Albert Rivera estan negociant també amb el PP. Sigui com sigui, el més probable és que la configuració dels pactes no estigui clara fins al dilluns a última hora.

“L'obertura de mil diàlegs”

Domènech ha defensat a través d'un comentari a Facebook que la seva presidència comportaria un compromís per assumir de manera “plena i clara la realitat plurinacional”, així com per “inaugurar un nou cicle polític”. “Significaria l'obertura de mil diàlegs i camins que fins ara estan tancats”, ha proclamat. El candidat ha reiterat que la seva és l'única alternativa a la presidència que puguin votar PP i Ciutadans, pel que ha demanat una aliança entre les forces polítiques catalanes i les formacions d'esquerres al Congrés.

Iglesias també ha beneït la candidatura a través de Twitter: “Amb Xavier Domènech hi hauria un Congrés més plural i fraternal i estaria més a prop una alternativa de govern al PP”, ha afirmat. I Ada Colau, alcaldessa de Barcelona amb important ascendència sobre les confluències, ha demanat a CDC i ERC una “resposta positiva” a la proposta. “Els números donen, Catalunya té la clau per disputar la presidència del Congrés al PP”, ha celebrat.

Etiquetas
stats