Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Diversos interns del CIE de Barcelona denuncien agressions de la policia

Diversos interns del CIE de Barcelona denuncien agressions

Pau Rodríguez

Barcelona —

Quan es compleix exactament un mes de la mort d'un ciutadà armeni al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, noves veus de denúncia han atravessat aquests dies les parets del centre de reclusió barceloní. Almenys cinc interns han fet saber a la campanya Tanquem els CIE que entre els dies 31 i 1 de gener han rebut agressions per part dels agents que custodien el centre -del Cos Nacional de Policia-. Des de Tanquem els CIE ja han remès les denúncies al jutjat d'instrucció número 9 i al jutge de control del centre.

L'ambient al CIE era tens aquests dies a causa d'una vaga de fam iniciada per desenes d'interns per posar de manifest les dures condicions de vida al centre, i aquesta tensió hauria desembocat en l'actuació agressiva d'alguns agents el dia 31 de desembre, mentre els interns es dutxaven. Dos d'ells asseguren que els van golpejar repetidament al colze, a l'esquena i a les mans, després que els ordenessin sortir de la dutxa i ells en preguntessin el motiu.

L'endemà l'escena es va repetir, segons denuncien dos interns més. Un grup de policies va fer fora de les dutxes suposadament amb violència a diverses persones, arrossegant-les i golpejant-les, després d'haver-les amenaçat i insultat. I les agressions haurien continuat a les cel·les, segons Tanquem els CIE, perpetrades en aquest cas per diversos agents antiavalots que acabaven d'entrar al centre.

Des de la plataforma asseguren que les lesions d'una d'aquestes suposades víctimes són “perfectament visibles” i de “diversa consideració”, però a la vegada lamenten que “no han pogut ser valorades ni sanades” perquè diuen que se'ls ha negat assistència mèdica fins al moment.

Amb els escrits posats ara en mans de la justícia, Tanquem els CIE demana als magistrats que prenguin declaració dels denunciants i que se sol·licitin les gravacions disponibles d'aquells dies. A més, com sempre fan en aquests casos, demanen que es prengui la mesura cautelar de no expulsar cap intern que pugui tenir informació rellevant sobre els fets. Però d'entrada ja informen que un dels pressumptes agredits va ser deportat al seu país d'origen ahir al matí.

Inusual presència d'antiavalots

Després de diverses entrevistes amb els interns, la campanya Tanquem els CIE també ha pogut constatar que des de la tarda del 31 de desembre un dispositiu d'agents antiavalots del Cos Nacional de Policia està irrompent de manera “freqüent” al centre, i segons els interns estaria implicat també en algunes de les agressions. En l'escrit remès al jutge de control se li demana que esclareixi quin ha estat el paper dels antiavalots en els fets denunciats, i que en controli la presència “de manera efectiva en el menor temps possible”.

Des de Tanquem els CIE creuen que hauria de ser el jutge de control del centre qui autoritzés o no l'entrada d'un dispositiu d'antiavalots en un espai de privació de llibertat com és un CIE, però la falta de regulació d'aquests centres provoca que, una vegada més, no hi hagi un protocol estabert. Inclús si es tracta d'una actuació, com la dels antiavalots, que segons Tanquem els CIE pot “tenir un cost molt elevat quant a tensió dins el centre”.

Etiquetas
stats