Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Manifestació des del carrer Juan Andrés fins al passeig Quintana contra els abusos policials

Manifestació contra la impunitat i els abusos policials a Barcelona. I per demanar justícia per Juan Andrés Benítez i Ester Quintana. (Foto: Enric Català)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Des del carrer Juan Andrés Benítez fins al passeig Ester Quintana. Una multitudinària marxa contra els abusos de la policia ha recorregut aquest dijous els carrers de Barcelona i els ha rebatejat en homenatge a totes les víctimes de la violència policial, sovint impune, segons denunciaven els manifestants. La protesta ha unit les campanyes de petició de justícia per Quintana, que avui fa un any que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma -en jornada de vaga general-, i per Benítez, mort el passat 6 d'octubre al Raval després de ser reduït violentament per un grup d'agents dels Mossos d'Esquadra.

La concentració ha començat a la Rambla del Raval, en motiu de la mort de Benítez, on els veïns i col·lectius han pres la iniciativa per denunciar els excessos de la policia al barri. Han volgut deixar clar que no són “un barri de segona” -en paraules d'Iñaki Garcia, de l'assemblea veïnal-, i que no entenen com pot ser que una comissaria d'una zona tant delicada com el Raval tingui tants imputats per agressions a ciutadans -vuit en el cas de Benítez, tres en el del periodista Cazorla i dos més per colpejar un motorista.

Abans d'arrancar la marxa, els concentrats han volgut denunciar també una “campanya de criminalització” contra Benítez -tal com expressava Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra la Homofòbia- per justificar la pallissa que li van clavar els mossos, encara que l'informe toxicològic va determinar que no estava sota els efectes de cap droga. Ha estat a l'inici del recorregut quan un grup de persones ha enganxat sobre la placa del carrer Aurora -on vivia i on va ser colpejat Benítez- un cartell on s'hi llegia “carrer de Juan Andrés Benítez (1963-2013), assassinat a mans dels Mossos”.

Gestos similars s'han reproduït mentre la manifestació avançava pels carrers del Raval fins a desembocar a la plaça Universitat. Hi ha hagut records en forma de placa commemorativa per Pedro Álvarez, un jove mort fa 20 anys a trets suposadament per un agent de la Policia Nacional -en un cas que va ser arxivat-, o Íñigo Cabacas, que va morir a causa d'un impacte de bala de goma a Bilbao.

“Ester Quintana, no estàs sola”

Al crit de “no és mala praxi, és mala policia” o “Prat dimissió!” (en referència al director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat), els centenars de persones que conformaven la marxa han arribat finalment a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer Casp, on s'esperaven també centenars de concentrats, en aquest cas de la campanya 'Ojo con tu ojo', per denunciar la falta de respostes que ha rebut Ester Quintana un any després de rebre l'impacte a l'ull d'un projectil de cautxú. En total, s'han ajuntat prop de 3.000 persones.

Quintana ha agafat el megàfon per pronunciar un emotiu discurs marcat en primera instància per l'optimisme. “En un any he viscut unes experiències que mai m'hagués imaginat, moltes de dolentes, però algunes de molt bones, com la resposta i l'ajuda de la gent”, ha expressat aquesta veïna del barri de Sant Martí de Barcelona. Ha tingut paraules d'agraïment per totes les persones que han aportat el seu testimoni per esclarir què va passar ara fa un any, però ha recordat que el procés judicial tot just es troba en les diligències prèvies i que encara cal més informació per poder demostrar que va ser un tret de bala de goma el que la va ferir.

També ha recordat Quintana que, tot i haver-se erigit involuntàriament en un “símbol” de la lluita contra les bales de goma, abans que ella set persones han quedat cegues d'un ull per culpa d'aquests projectils. “Porto totes les víctimes al meu cor”, ha proclamat. En acabat, els manifestants han cridat a l'uníson “Ester Quintana, no estàs sola”, i han enlairat tot de globus que tenien preparats.

D'aquesta manera la comitiva s'ha dirigit finalment fins la plaça Sant Jaume, on després de la lectura d'un manifest contra els abusos policials i la impunitat, s'ha donat la concentració per conclosa.

Etiquetas
stats