eldiario.es

Menú

Sanahuja i Godia: grans famílies catalanes entre els morosos d'Hisenda

Quatre empreses del Grup Sacresa –propietat de la família Sanahuja— deuen a Hisenda més de 50 milions

BCN Godia SL deu 2,5 milions. Els seus administradors van ser condemnats per defraudar el fisc

També apareixen en la llista coneguts noms a Catalunya com el de l'exjutge corrupte Lluís Pascual Estevill i diverses immobiliàries

- PUBLICIDAD -
Multa de 450.000 euros a Sacresa y los Sanahuja por manipular Metrovacesa

Román Sanahuja, patriarca de la familia propietaria de Sacresa EFE

Dos cognoms ben coneguts a Catalunya apareixen a  la llista de morosos feta pública per Hisenda aquest  dimecres. Es tracta de les famílies Sanahuja i Godia, ambdues propietàries de grans grups immobiliaris. 

Els Sanahuja, propietaris d'un dels principals imperis del totxo de Barcelona, compten amb fins a quatre empreses que deuen diners a l'Administració, totes elles integrades en el Grup Sacresa, que va sortir el seu concurs de creditors el 2012. Es tracta  de Sanahuja Escofet Immobiliària, SL (14.841.408 euros), Sacresa Terrenos Promoción SL (22.464.423 euros), Sacresa Terrenos-2 (2.267.144 euros) i Caufec SA (13.638.388 euros). La suma del deute supera els 50 milions d'euros. 

El declivi de la família Sanahuja va començar amb la compra el 2006 de Metrovacesa, la principal immobiliària espanyola, just abans de l'esclat de la crisi, i es va consumar amb el concurs de creditors.

La Fiscalía se querella contra la heredera de los Godia por un fraude de 5,7 millones

Liliana Godia EFE

Una altra de les grans sagues catalanes el cognom de les quals treu el cap a la llista d'Hisenda són els Godia. BCN Godia, SL, poderosa societat immobiliària que gestiona Manuel Torreblanca, el marit de Liliana Godia, deu 2.583.639 euros al fisc. 

La família va ser condemnada al juny per defraudar més de 4 milions a Hisenda.  Liliana, la filla de Francisco Godia –pilot de Fórmula 1 i principal creador de la fortuna familiar– va quedar fora del cas, però el seu marit i Javier Amat –Administrador del patrimoni familiar– van ser condemnats a dos i un any de presó, respectivament. 

Els interessos dels Sanahuja i els Godia s'han creuat en operacions com la de l'Hotel  W, el popularment anomenat Hotel Vela a la platja de Barcelona. El 2009 els primers van vendre la seva participació en el projecte –un 25% del total– als segons. 

Lluís Pascual Estevill, jutge de l'entorn de CiU

També apareix en la llista l'exjutge Lluís Pascual Estevill, que va ser empresonat per casos de suborns i xantatges mentre va ser magistrat d'instrucció a Barcelona. Segons els comptes d'Hisenda, Estevill, que té ja més de 80 anys, li ha fins 5.426.485 euros.

Estevill va fer carrera a l'ombra del sector negocis de CiU. El partit el va alçar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de collir bones relacions amb Macià Alavedra -un dels més fidels consellers de Pujol- o Piqué Vidal -advocat de l'expresident en el cas Banca Catalana-.

Els morosos ensenyen el rastre de la bombolla

En paral·lel a les grans constructores de famílies històriques catalanes, el rastre de la punxada de la bombolla immobiliària també s'estén entre els altres deutors catalans més significatius. Així, la immobiliària barcelonina Fergo Aisa deu al fisc 13.080.000 d'euros. L'empresa, a dia d'avui en liquidació, va declarar en concurs de creditors amb un forat patrimonial de 211 milions d'euros.

L'administrador concursal de l'empresa ha sol·licitat que el concurs sigui declarat culpable i que el seu expresident, Carlos Fernández, així com la resta de consellers, abonin 133 milions d'euros per haver agreujat el concurs, perjudicant així als creditors amb diferents ampliacions de capital  A més, l'empresa va realitzar emissions de bons que han acabat en els tribunals amb una condemna a Bankpyme per comercialitzar-los. El jutge va argumentar que el banc no va informar prou els seus clients sobre el risc que comportava l'adquisició d'aquest producte bancari.

D'altra banda, l'extinta immobiliària Akasvayu deu encara al fisc 16.440.000 d'euros. Akasvayu va néixer el 2001, en ple 'boom immobiliari', i va arribar a ser popular per patrocinar l'equip de bàsquet de Girona i, a cop de talonari, portar estrelles de la NBA com Raúl López. No obstant això, no va resistir la punxada la bombolla, i un creditor la va portar al concurs per un deute de 1,1 milions d'euros.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha