Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Sánchez-Camacho i Zaragoza planten la comissió d'investigació de Método 3

Sánchez-Camacho i Zaragoza planten la comissió parlamentària del cas Método 3.

EFE

Barcelona —

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza no han comparegut a la comissió del Parlament, tal com estava previst, per aclarir el seu paper en el cas Método 3, un gest que ha provocat la condemna de tots els altres partits presents. Tots dos polítics han plantat a la comissió tot i que la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) els havia citat per avui per analitzar el seu paper en un cas de presumpte espionatge polític, arxivat ja per la justícia.

Davant els fets, CiU i ICV han demanat a la Mesa del Parlament que decideixi si pot actuar legalment contra Sánchez-Camacho. Com a diputada i senadora en representació del Parlament, consideren que la popular té un “càrrec públic”, i per tant, segons consta a l'Estatut, estaria obligada a comparèixer davant del Parlament sempre que aquest ho sol·liciti per majoria. ICV-EUiA ja ha presentat una proposta de resolució amb dos punts, el primer per reprovar l'actitud de Sánchez-Camacho, i el segon per demanar que renunciï i retorni la seva acta de senadora.

La tercera repercussió del plançó és que el grup de Ciutadans (C's) tornarà a demanar formalment que es creï una comissió d'investigació sobre l'espionatge polític, una petició que CiU, ERC i ICV-EUiA secunden ara mateix però amb matisos, ja que els convergents consideren que han de comparèixer-hi càrrecs de l'Estat com el ministre de l'Interior per poder complir els seus objectius.

Sánchez-Camacho va comunicar per carta a la CAI seva negativa a comparèixer ja que entén que no hi està obligada i que el cas judicial obert entorn del espionatge dut a terme per l'agència de detectius Método 3 ja ha estat tancat. José Zaragoza, per la seva banda, que no ocupa cap càrrec dependent de les institucions catalanes perquè és diputat socialista al Congrés, no ha fet arribar a la CAI cap justificació per escrit del seu incompareixença.

En el torn obert dins de la comissió perquè els grups es posicionessin, el diputat de CiU Lluís Guinó ha retret a Sánchez-Camacho i a Zaragoza la seva incompareixença i ha reclamat a la primera que “posi la seva acta de senadora a disposició de la càmera” . Gemma Calvet, d'ERC, ha advertit que les incompareixences suposen “un fet gravíssim” i ha retret a Sánchez-Camacho que no vulgui donar explicacions davant del Parlament “quan sí que les ha donat en abundància davant els mitjans de comunicació”.

Celestino Corbacho, del PSC, ha indicat que Zaragoza no compareix perquè “en el seu moment ja va dir que en qualitat de secretari d'Organització mai havia fet res al marge de la legalitat, i es va posar a disposició de la justícia”. En sentit anàleg s'ha expressat el portaveu adjunt del grup del PPC, Santi Rodríguez, que a més ha puntualitzat que “Sánchez-Camacho no forma part del Govern i el control de l'oposició no figura entre les funcions d'aquesta cambra” i que la CAI no té competències en una qüestió com l'espionatge.

Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, ha considerat “gravíssim” que dos càrrecs polítics “incompleixin una obligació legal prevista en l'Estatut” com és la que els càrrecs públics compareguin davant del Parlament.

La portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, ha afirmat que l'assumpte té gran transcendència política i que Sánchez-Camacho “és més culpable que víctima” i que “hi ha un pacte de silenci” en haver-se evitat que es creés la comissió d'investigació, que seu grup tornarà a demanar que es constitueixi.

Etiquetas
stats