Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Dos candidats joves aspiren a liderar els socialistes a les eleccions europees

El ple de la UE.

Siscu Baiges

Aquest divendres se sabrà si la feminista Eliana Camps obté els avals necessaris per enfrontar-se al primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya, Javier López, en les primàries per elegir el cap de llista del PSC en les eleccions europees, que se celebraran entre el 22 i el 25 de maig. No ho té fàcil. Ha d’aconseguir els avals d’un 15% dels membres del Consell Nacional del partit, la qual cosa representa un mínim de 67 signatures. Si se’n surt, la cursa per substituir Maria Badia al capdavant dels candidats socialistes catalans estarà protagonitzada per una persona de 39 anys, ella, i una altra, Javier López, que en té 28. L’acusació que els partits envien “dinosaures polítics” a Brussel·les no servirà en el seu cas.

Javier López respon a un perfil més activista que acadèmic. Eliana Camps és jurista i té una llarga trajectòria de treball al sí del PSC. Tots dos s’han format a la Universitat Pompeu Fabra. El màxim responsable de les joventuts socialistes compta amb el suport de l’aparell del partit i Camps, que és la secretària de Política Europea de la Federació de Barcelona, intenta obrir-se camí per accedir a unes eleccions primàries en les quals només votaran militants i simpatitzants.

Si s’escolta els seus discursos polítics no es detecten diferències notables en els seus missatges. Ambdós abominen de l’herència de la política d’austeritat que ha caracteritzat la política europea dels darrers anys. López es postula com a representant d’una generació de gent jove que vol canviar Europa i Camps creu que el seu bagatge personal i professional pot ser útil al partit i a la causa socialista, amb la virtut afegida de parlar cinc idiomes europeus.

Eliana Camps aposta per una europa municipalista, feminista i d’esquerres i Javier López parla de la necessitat “de un canvi polític profund de les polítiques econòmiques desastroses que ens han enfonsat en un pou del que hauríem de sortir”. Camps afirma que “l’aliança d’esquerres a Europa és l’única que pot plantar cara a les polítiques neoliberals” per bé que reconeix que aquests darrers anys no s’ha vist gaire aquesta actitud en els partits socialdemòcrates europeus. Destaca, però, que la candidatura del socialdemòcrata alemany Martin Schultz a la presidència de la Comissió avala els seus arguments: “Schultz és molt d’esquerres i por fer aquest canvi d’actitud socialista”.

A Javier López se l’ha vist, els darrers anys, en diversos accions públiques contra la política d’austeritat europea i contra la canceller alemanya que la imposava, Angela Merkel. Que ara Merkel formi govern amb els socialdemòcrates alemanys no és obstacle perquè confiï en què el grup socialista europeu pugui canviar les polítiques d’austeritat que s’han aplicat fins ara. La presidenta dels joves socialistes alemanys, Johanna Uekermann, abona la candidatura de López . I cal recordar que aquests joves van votar contra l’entrada del SPD al govern d’Angela Merkel.

Tots dos coincideixen en el temor a un ascens de la presència de grups populistes al Parlament europeu i en valorar negativament la proposta de candidatura única sobiranista que planteja CiU. López ho considera “un flac favor a Catalunya i Europa” i Eliana Camps, “incongruent” i “poc factible”.

Aquest divendres se sabrà si el debat Javier López – Eliana Camps haurà de ser dirimit pels militants i simpatitzants socialistes o si a la llista socialista espanyola el primer representant del PSC és el primer secretari de laJSC. En aquest cas, Esther Niubó, de 33 anys i secretària de Política Europea del partit serà la segona de la llista.

Etiquetas
stats