Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El contagi per grip d’un treballador de la sanitat fent la seva feina és una malaltia professional

La grip és una malaltia professional si un sanitari se'n contagia treballant amb persones infectades

Siscu Baiges / Josep Cabayol

Badalona —

Una sanitària de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa va haver de lluitar, el passat mes de març, perquè el seu contagi de grip fos reconegut com a malaltia professional. Tot i que era evident que l’havia sofert en l’exercici de la seva funció laboral, va haver de vèncer la resistència de MC Mutual que li negava aquest reconeixement.

La professional contagiada va notificar-ho a la unitat de salut laboral corresponent i el metge de vigilància de la salut li va informar que la mútua només acceptava casos en els que quedés demostrat el contagi pacient/treballador i únicament en el cas de grip A - H1N1.  I així ho va fer constar en l’acta que va firmar, on descartava que es tractés d’una malaltia professional.

La realitat és, però, que la legislació vigent determina que totes les variants de la grip A, B i C poden ser malaltia professional en raó del treball de les persones que s’ocupen de la prevenció, assistència mèdica i activitats en les que s’hagi provat un risc d’infecció. En aquest cas era evident que el contagi estava vinculat al treball de la sanitària amb persones infectades pel virus de la grip.

L’existència del risc biològic en el lloc de treball ve determinada per la pròpia activitat del personal que treballa en centres sanitaris en contacte amb els pacients, tant en l’atenció directa com en l’acompanyament. Aquest risc també es dóna per la proximitat a materials i superfícies que han estat en contacte amb els malalts i a les maniobres sanitàries invasives o no invasives realitzades amb ells. Aquest risc està associat també a la concentració de persones en un centre de treball sanitari amb gran incidència de pacients contagiats.

Tot i això, el metge de MCMutual no va voler reconèixer el contagi de la sanitària com a malaltia professional i li va recomanar que demanés la incapacitat temporal a través del seu metge de capçalera. La sanitària, però, va recopilar tota la informació legal que justificava la seva reclamació i la va fer arribar a la Direcció General de la Mútua que finalment, va acceptar la contingència com a “accident de treball amb baixa”.

La sanitària creu que cal anar més enllà i reconèixer obertament que es tracta d’una malaltia professional i no buscar el subterfugi de “accident de treball amb baixa” i es pregunta perquè va haver de ser ella i no el metge d’empresa, qui defensés un fet tant incontestable com que el contagi de grip d’un sanitari s’inclou en els cassos que la llei determina com a malaltia professional. 

Ara anima a tots els professionals del sector sanitari que s’hagin trobat en una situació similar que presentin la reclamació corresponent ja que intueix que es pot tractar d’una estratègia d’empresa per estalviar despeses de forma irregular, amb l’excusa injustificable de desconeixement de l’ordenament legal que considera la grip com a causa de malaltia professional.

Etiquetas
stats