Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La defensa de l'Ebre porta milers de catalans al delta

Capçalera de la manifestació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

elDiario.es Catalunya

La població d'Amposta, a la vora de l'Ebre, s'ha multiplicat aquest diumenge per fer front Pla Hidrològic de la Conca l'Ebre. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha xifrat l'assistència a la manifestació que convocaven en 50.000 persones –en un municipi amb poc més de 20.000 habitants–, mostra de l'efecte de la crida a la població de tot Catalunya per donar suport a la lluita dels ebrencs. Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, ha volgut expressar “el reconeixement a la gent de Catalunya que ens ha vingut a visitar”. “Ho entenem no com una mostra de solidaritat, sinó com una forma d’entendre el país, i que una part del país està en perill”, ha apuntat.

Ha estat la manifestació més massiva mai convocada per la PDE, per davant de les grans marxes de principis dels 2000 contra el Pla Hidrològic Nacional (PNH) d'Aznar i CiU. Tomàs ha reivindicat aquesta llarga lluita dels ebrencs: “Aquí hi ha una trajectòria, una dignitat, un objectiu, i això no ho hem de perdre, si no fos per totes aquestes manifestacions que estem fent durant tants anys això ja s’hauria acabat, s’hauria fet el transvasament i aquí a l'Ebre quedaria molt poqueta cosa”.

La manifestació contra el pla aprovat pel govern en funcions de Mariano Rajoy, ha comptat amb el suport de tots els partits catalans amb excepció de Ciutadans i PP i del Govern de la Generalitat. “Penseu com vulguesseu, voteu com vulguesseu, però la defensa de l'Ebre ha d'estar per davant de tot”, ha espetat el portaveu de la PDE a les noves generacions.

Els activistes confien que aquesta manifestació els serveixi de carta de presentació aquest dilluns davant la comissió de peticions del Parlament Europeu, que envia una delegació a l'Ebre aquest dilluns. L'Executiu espanyol ha fixat el cabal mínim per al tram final del riu en 3.000 hectòmetres cúbics, quan la Generalitat, les comunitats de regants i la PDE havien pactat un cabal mínim d'entre 5.871 hm3, en anys de sequera, i 9.907 hm3. Ara la PDE està esperançada amb Brussel·les.

La Comissió Europea ha cridat diverses vegades l'atenció a l'Estat espanyol sobre la seva política d'aigua. L'Executiu comunitari va alertar al juny de l'any passat de les “importants deficiències” de la gestió de l'aigua a Espanya. Va ressaltar les mancances en els plans hidrològics per a la millora ecològic dels rius. En concret, sobre l'Ebre advertir que fer més preses implicava posar en perill els objectius ambientals de la directiva marc de l'aigua europea.

“La paraula transvasament desapareixerà dels documents”, diu Manolo Tomàs en referència a aquest pla de conca, “ho voldran confondre, però en definitiva el que volen culminar és el que fa més de 30 anys que volen fer, que és transvasar l’Ebre”, sentencia. Tomàs remarca que a les Terres de l'Ebre hi viuen 180 mil persones que veurien la seva vida afectada per aquest pla.

Etiquetas
stats