Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

L'augment d'un 20% de la demanda de beques menjador al Baix Llobregat encén les alarmes

Joaquim Balsera, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, demana a la Generalitat que solucioni la falta de recursos per a beques menjador.

Pau Rodríguez

Cada vegada són més famílies les que es veuen abocades a demanar ajudes per poder pagar el dinar de l'escola als seus fills, però els diners que la Generalitat destina a aquestes beques no han augmentat en els darrers anys. Com a conseqüència, es dispara el nombre de famílies que no pot accedir a les beques tot i necessitar-les. Només a la comarca del Baix Llobregat, habitada per 800.000 persones –més del 10% de la població catalana–, el curs vinent podrien quedar-se sense aquestes ajudes, tot i haver-les sol·licitat, prop de 3.500 infants.

Així ho ha denunciat el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera (PSC), que ha anunciat que per al curs 2013-2014 han rebut 8.986 peticions de beca, 1.492 més que el curs anterior, és a dir, gairebé un 20% més. Això, sumat al fet que l'any passat ja no es va poder garantir la beca a les famílies d'uns 2.000 nens i nenes –es van adjudicar 5.466 ajuts de 7.494 sol·licituds–, situaria la demanda no coberta en 3.500 infants el proper curs, a no ser que la Generalitat n'augmenti la partida, que es manté congelada des del curs 2010-2011.

Precisament aquesta ha estat la petició de Balsera, que veu aquest increment de la demanda de beques com “una senyal d'alarma”. Segons les dades del consell, el 52% de les famílies que recorren a aquests ajuts estan en un pla de treball o intervenció dels Serveis Socials. “No pot ser que en un país del primer món l'alimentació dels infants sigui avui un problema”, ha sentenciat el president del consell.

L'exigència de respostes davant una situació tan crítica per a moltes famílies i infants, a la qual se suma avui el Consell Comarcal del Baix Llobregat, ja ha fet reaccionar el departament d'Ensenyament i la Generalitat, encara que sense aportar-hi solucions concretes. La consellera Irene Rigau va dir que el curs vinent l'Administració es faria càrrec del 100% del preu de l'àpat en el cas de les beques –ara mateix es paga el 50%, uns 3 euros, que moltes famílies tampoc no poden permetre's–, i la setmana passada el Parlament va instar el Govern a ampliar la partida de beques pel proper curs, però no hi ha hagut encara compromisos ferms.

La Generalitat deu el 66% del preu de les beques d'aquest curs

A més de no arribar a tot arreu, l'Administració arriba tard. A dia d'avui, la Generalitat deu al Consell Comarcal del Baix Llobregat, segons denuncia el seu president, uns 4 milions d'euros en concepte de beques menjador –del total de 7,3 que ha d'abonar pel curs 2012-2013–, de manera que el consell encara ha de cobrar el 66% de la partida. Aquest percentatge d'impagaments seria extrapolable a la majoria de consells comarcals de Catalunya, segons declaren fonts del departament d'Ensenyament.

Els retards han provocat tensions a la majoria de comarques, ja que qui s'ha hagut de fer càrrec d'avançar els diners han estat els propis consells comarcals, a vegades els diferents muncipis –en funció de la seva estabilitat– o les pròpies AMPA de les escoles. En el cas del Baix Llobregat, Balsera ha fet públic que el consell ha posat avui 1,8 milions per fer front als retards, com també ho han fet altres ajuntaments de la comarca.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats