Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Les famílies denuncien que s'han denegat almenys 17.000 beques menjador

La Junta autoriza 5,3 millones para contratar el comedor escolar en 41 centros docentes públicos

Pau Rodríguez

Barcelona —

En el que va de curs, fins a 17.403 alumnes s'han quedat sense beca menjador tot i haver-la demanat. Així ho ha revelat la federació de pares i mares de Catalunya, la Fapac, que ha recollit les dades dels consells comarcals, els organismes encarregats de repartir aquestes ajudes. Aquesta xifra podria augmentar considerablement en els propers dies, ja que només 18 consells han facilitat la seva informació sobre beques menjador adjudicades a la Fapac. La resta -en total n'hi ha 41- no ho han fet perquè encara no han resolt les convocatòries o perquè, simplement, s'hi han negat.

Fins ara les beques adjudicades han estat 23.371, així que els nens i nenes que s'han quedat sense ajuda suposen un 43% del total, una xifra “inadmissible” segons Àlex Castillo, president de la Fapac, encara que des de la federació no han pogut discernir quines denegacions han estat degut a la falta de diners per part dels consells comarcals i quines s'han rebutjat perquè no es complien amb els requisits marcats per l'Administració.

Només un dels consells comarcals consultats, el Segrià, ha diferenciat entre les beques rebutjades per no entrar en els criteris requerits i la resta. De les 1.175 ajudes denegades -de 2.344 que se n'han demanat-, fins a 500 ho han estat per criteris administratius. La resta, per falta de pressupost. Per tant, mig miler d'infants del Segrià necessitava oficialment una beca i no la rebrà.

Precisament aquesta falta de concreció ha empès el departament d'Ensenyament a desacreditar l'informe de Fapac. En un comunicat, la conselleria “lamenta” que s'emetin valoracions sobre l'estat de les beques menjador sense que estiguin tancades les resolucions de tots els consells comarcals. A més, Ensenyament ha tret pit afirmant que aquest curs es repartiran 10.000 ajudes més que l'anterior -de 64.000 es passa a 74.000-, d'acord amb la partida addicional d'1,8 milions que s'ha destinat a aquestes ajudes.

“Negociar amb el plat ple”

La Fapac ha reivindicat que, malgrat la falta d'informació que hi ha a l'entorn de les beques menjador, queda demostrat que la promesa del departament d'Ensenyament de garantir beques menjador per a tots els infants que la necessitessin “no es compleix”. “El Parlament va dir que cap nen quedaria desatès. On és el compromís? Com ho ha calculat, l'Administració?”, es preguntava Castillo.

A més, les associacions de famílies es queixen dels retards en les resolucions i adjudicacions de les ajudes. Moltes dels consells comarcals, segons denuncia Fapac, encara no han repartit a les famílies els diners de les beques. De manera que molts infants no tenen accés als menjadors, “a no ser que les AMPA de torn, les entitats socials o algunes administracions locals avancin els diners”, apuntava Castillo.

“Hem de negociar amb el plat ple i no amb el plat buit”, es queixava el president de la federació, que considera “preocupant” que a mitjans de novembre encara s'estiguin tramitant algunes sol·licituds.

Massa diferències entre comarques

Al Tarragonès s'han denegat gairebé el 60% de les beques sol·licitades, mentre que a la Segarra no s'ha arribat a l'1%. Aquest contrast dibuixa un mapa de desigualtat en el territori. A més de la Segarra, a les Garrigues, la Terra Alta, el Baix Empordà o la Conca de Barberà els infants que se n'han quedat al marge són menys de 100. En canvi, al Baix Llobregat o al Vallès Occidental, totes dues administracions amb més problemes econòmics, s'han rebutjat 3.586 i 4.640 beques, respectivament.

En aquest sentit, cal recordar que el departament es va comprometre aquest inici de curs a unificar els criteris de concessió de beques, per evitar les desigualtats denunciades per la comunitat educativa. De fet, així ho han recordat en el comunicat enviat aquest dimecres: “Ja s'ha acordat la creació d'un grup de treball per establir criteris comuns per a l'obtenció de beques a tot Catalunya a partir de l'any vinent”, han sentenciat.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats