Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

CiU i ERC defensen la política de Boi Ruiz i eviten la seva reprovació al Parlament

El conseller de Salut, Boi Ruiz.

Benoît Cros

El debat sobre la reprovació del conseller de Salut, Boi Ruiz, no ha estat entre els més calmats que ha viscut el Parlament de Catalunya. Acusacions de mentides i inclòs declaracions polèmiques han marcat la sessió, que ha finalment acabat com a previst per al conseller. CiU i ERC han rebutjat el punt de la moció presentada per ICV-EUiA que demanava reprovar Boi Ruiz i el culpava per la degradació dels serveis sanitaris, l'augment dels temps d'espera i la precarització de les condicions laborals dels treballadors de la sanitat pública.

Dos altres punts de la moció han estat rebutjats per CiU i ERC: el primer exigia aturar la derivació de pacients i recursos cap a hospitals privats amb ànim de lucre i l'altre reclamava el fi de les retallades en personal a la sanitat pública. I és que la moció s'ha presentat en un context particularment conflictiu en la sanitat catalana. “Tenim un sistema que juga a la confusió entre públic i privat”, ha afirmat la diputada de ICV-EUiA, Marta Ribas. “La derivació de recursos i de pacients del sector públic a privat la fan per ideologia. Sr. Boi Ruiz, les seves polítiques són perjudicials per la salut”, li ha retret la representant ecosocialista al conseller. També s'ha referit al conflicte que ha marcat l'actualitat en les darreres setmanes, el de l'hospital de Bellvitge. “Les conseqüències de les retallades tenen rostre: com per exemple els que han estat 24 hores esperant un llit”, ha dit.

En el seu torn de paraula, la diputada de CiU Meritxell Borràs ha acusat ICV-EUiA de “dibuixar una sanitat que no es correspon amb la realitat”. “Facin el favor de no utilitzar la sanitat per fer política de lo pitjor”, li ha etzibat a la diputada de ICV. “Som liders en hospitals a l'Estat, fem moltes coses bé, el 2009 hi havia menys llits que aquest any”, ha apuntat. A continuació ha volgut atribuir al Tripartit els diferents aspectes criticats per l'oposició. “Ens acusen de coses que han fet vostès, les derivacions les varen dissenyar vostès”, ha dit. També ha explicat que es produeix una polèmica cada any i que aquest cop, ha estat el torn dels hospitals. “Li ha tocat a vostè”, ha dit tot adreçant-se a Boi Ruiz. Borràs també s'ha adreçat de manera contundent a la diputada de Ciutadans, Carme Pérez, que ha acusat d'haver mentit durant el seu pas al capdavant del comitè d'empresa de l'Hospital Sant Pau.

Declaració polèmica de la presidenta del Parlament

La intervenció de Borràs ha provocat reaccions sentides del públic present durant el debat de la moció, la majoria del qual estava format per treballadors de l'Hospital de Bellvitge, on s'està produïnt una resistència al tancament de llits pel període d'estiu. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els ha amenaçat amb expulsar-los del Parlament si no romanaven en silenci. Quan aquests han abandonat finalment l'hemicicli, De Gispert ha tingut una declaració polèmica: “És vergonyós convidar aquesta gent”, ha dit a l'atenció del grup ecosocialista.

Per la seva banda, el PSC ha votat a favor de reprovar el conseller tot i que no ho feia amb un total convenciment. “No ens agrada votar la reprovació però s'ha de donar un toc d'atenció al Govern, estem en una situació d'urgència en molts hospitals”, ha expressat la socialista Núria Segú. Tanmateix, el PSC ha rebutjat altres punts de la moció per considerar que “mancaven de rigurositat”.

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, s'ha referit de manera irònica a les paraules de Segú: “nosaltres votarem de bon grat a favor de reprovar el conseller, al contrari del PSC”, ha dit. Tot i donar suport a la moció, Vallet ha afirmat que “el veritable problema és com s'ha construït aquest model” i ha afirmat que ICV-EUiA tenia responsabilitat en aquest model per la seva participació en el govern del Tripartit. “No els hi culparé de per vida”, ha matitzat, “però cal dir les coses.

A petició de ERC i CiU, ICV-EUiA va incorporar a la moció un paràgraf que instava el Govern a reclamar al Govern espanyol els deutes pendents amb Catalunya i a destinar els diners recollits a polítiques socials. Per la seva banda, la diputada del PP Eva García ha criticat aquest punt tot afirmant que l'objectiu de l'esmena era “desviar l'atenció”. “Se'ls ha acabat el 'cuento chino' del dèficit fiscal”, ha dit, tot referint-se a les balances fiscals publicades ahir pel Govern espanyol. “Catalunya és la comunitat autònoma que menys diners per habitant destina a salut, i és la única que elimina una paga extra al personal”, ha afegit.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats