Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Salut tanca el servei de pediatria del Fort Pienc en ple estiu i indigna les famílies

Una mare ensenya la seva filla el que possa a la pancarta de protesta de devant del CAP / ENRIC CATALÀ

Caralp Mariné

El pares i les mares del barri del Fort Pienc de Barcelona estan indignats. El 30 de juny van rebre una carta del CatSalut a la que ha tingut accés aquest diari, que els anunciava que a partir del 13 de juliol el servei de pediatria del seu centre, Passeig Sant Joan-Carles I, seria traslladat al CAP Pare Claret, a 30 minuts amb autobús del centre on fins ara eren atesos. Per una reorganització que busca, segons la carta, millorar el servei.

Sense previ avis, i aplicant aquesta mesura en plenes vacances d’estiu, els pares s’han vist obligats a organitzar-se per imposar-se a una mesura que creuen que respon a una nova retallada que s’ha fet en un període prevacacional per tal de “passar inadvertida”. Es queixen a més que no se’ls ha consultat ni informat en cap moment, fins que ja estava tot decidit. En total, al voltant de 3.000 menors hauran de ser desplaçats al centre de Pare Claret, perdent la proximitat de l’atenció que fins ara havien tingut. Els tres pediatres del centre Passeig Sant Joan seran enviats, segons el director del centre, Yoseba Cánovas, a l’altre CAP. En total, al Pare Claret s’atendrà a 8.000 menors amb un equip de 8 pediatres.

Concentració a les portes del centre

Un centenar de pares, mares i fills es concentraven a les portes del CAP a Passeig Sant Joan entre xiulets, escridassades i activitats a l’aire lliure. Finalment el director del centre va accedir a reunir-se amb dos o tres representants. En una reunió a porta tancada, a la que va tenir accés aquest diari, el director va justificar la mesura dient que “integrar serveis de la línia pediàtrica millora l’atenció i la qualitat assistencial, ho diu l’experiència”. Davant d'aquesta explicació un dels pares va preguntar al director: “És més còmode per vosaltres o pels nens, és de qualitat que un nen amb 40 de febre agafi mitja hora un autobús?”.

“El que estem fent no es gens extraordinari, el 40% de la població pediàtrica de Barcelona està en aquest model que des de fa uns quants anys que s’està potenciant des del CatSalut i l’ICS”, contestava el director durant la reunió. De fet, després que alguns pares posessin les primeres reclamacions, Cánovas va enviar una altra carta de resposta per explicar a les famílies que a Barcelona aquest model de concentració de l’assistència pediàtrica ha portat a la creació de vuit grans unitats d’assistència. En total 8 equips d’atenció primària concentren la gran part de l’atenció pediàtrica a la ciutat.

Però les famílies del Fort Pienc no entenen que perdre la proximitat de l’assistència pugui suposar més eficàcia i estan convençuts que es tracta d’una mesura d’estalvi. “Molts pares aniran a l’Hospital Sant Pau perquè està gairebé a la mateixa distancia i això col·lapsarà encara més els hospitals”, deia una mare a aquest diari anticipant-se al que podria passar.

“Nosaltres vam fer-ho pensant que el tema de la distància no seria un problema”, els va dir el director durant la reunió. Que justificava que s’ha fet de forma tan ràpida perquè la planta de dalt que permetia al centre tenir més espai ha quedat fora del contracte del lloguer que tenien amb La Caixa i que no han pogut renovar-lo degut a l'increment del preu. “Si s’hagués mantingut aquest espai s’hauria mantingut el servei de pediatria?” ha preguntat una mare. “No, però no s’hauria fet ara, potser al setembre o a l'octubre, però s’anava a fer perquè l’ICS i el CatSalut creuen en aquest model”, responia el director.

Tot i les explicacions els pares han sortit de la reunió amb la sensació que es tracta d’una mesura feta per la comoditat dels professionals i de l’administració i és per això que han acordat celebrar una assemblea setmanalment i seguir amb la protesta fins a recuperar el servei.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats